Foto: Shutterstock
Šovasar vērts izveidot tādus puķupodus, kura kompozīcija gana glīti pagalmu krāšņos arī tad, kad apkārt viss krāsosies drēgnajos toņos. Galvenais, ko ievērot, dodoties uz stādaudzētavām – jāfokusējas uz mūžzaļajiem augiem!

Viens no augiem, kas puķupodā izskatīsies krāšņi teju ar jebkuru citu augu, ir dārza juka 'Golden Sword'. Tā ir grezna – zaļām lapām, kuras rotā dzeltenas maliņas, ar baltiem ziediem, kuri pievakarē un nakts stundās patīkami saldi smaržo. Īpaši skaisti izskatīsies jukas un bergēniju kombinācija, kuru papildina kāds nokarenais augs. Savukārt, lai puķupods izteiksmīgi izskatītos arī pavasara sezonā, podā ierādi vietu arī atraitnītēm un plankumainajai panātrei.

Ziemā jukas lapotne izskatās nedaudz paplukusi un samocīta, taču pavasarī, atsākoties veģetācijai, augs ļoti labi atjaunojas. Īpašu kopšanu juka neprasīs – vien laiku pa laikam nepieciešams apgriezt atmirušās lapas. Tā labi augs saulainā vietā un labi drenētā augsnē. Ņem vērā, ka, ja augam tiks nodrošināti labvēlīgi augšanas apstākļi, tad trīs dzīves gadus sasniegušās jukas vasaras mēnešos var aplaimot arī ziedu.

Cits veids, kā izveidot puķupodu, kas dekoratīvi izskatīsies cauru gadu, ir bukši. Šis augs nebūs piemērots izteikti saulainām un atklātām vietām, jo stiprie saules stari var apdedzināt krūma lapas. Krūms labi jutīsies skābenā, vidēji bagātā augsnē, turklāt tas ir sausumizturīgs, turklāt, iestādīts puķupodā, krūms savu apjomu audzēs daudz lēnāk, nekā dobē iestādītais.

Galvenais, lai pods ar augu būtu novietots tālāk prom no vietām, kuras pakļautas spēcīgam vējam. Ja iespējams, puķupodu vēlams regulāri pagrozīt, lai saulesstari vienmērīgi tiktu klāt visam augam. Vienīgais, kam jāgatavojas – krūmu regulāri būs nepieciešams formēt. Labā ziņa – tas ļoti labi pakļaujas veidošanai, tādēļ varēsi formēt augu kā vien vēlies.

Arī bukši puķupodos krāšņi izskatīsies kopā ar kādu vasarā ziedošo ziemcieti, piemēram, lavandu. Bet skaisti apcirptās bukšu bumbiņas krāšņi izskatīsies ansamblī ar graudzālēm vai kādu nokareno augu. Jāņem vien vērā, ka krūmam ir spēcīgs un biezs sakņu kamols, tādēļ tas ir īpaši ēdelīgs, tādēļ kārtīgi jāuzpasē tas, lai barības vielas pietiktu visiem augiem.

Līdz pat rudenim puķupodus ārkārtīgi skaisti rotās pļavas zeltene 'Aurea'. Tā dekoratīvi un cēli kritīs pāri puķupoda malām un uzticami kuplos sev ierādītajā vietā. Augs ir īpaši ātraudzīgs, taču arīdzan ļoti izturīgs. Tai patiks augt ēnainā un mitrā vietā, tādēļ to var kombinēt ar lieliem vasaras ziediem, kas to noēnos. Svarīgi gan izvērtēt, vai pļavas zeltenes kaimiņiem arī patiks dzīve mitrumā.
Lai arī dobē pļavas zeltene ir ziemciete, audzējot to podos, tai ir tendence arī nepārziemot, tādēļ uz ziemu augu vēlams pierakt neapkurināmā siltumnīcā.

Podos varam audzēt arī tūjas – tad puķupods pie mājokļa skaisti izcelsies jebkurā gadalaikā. Šādai iecerei jāizvēlas zemākas šķirnes, piemēram, laba izvēle būs rietumu tūja 'Smaragd'. Galvenais, kas jāatceras – podos tūjas būs jākopj vairāk, nekā dobē iestādītās. Pēc iestādīšanas augs prasīs regulāru laistīšanu, speciālu augsnes substrātu, komplekso mēslojumu un arī augsnes irdināšanu. Jāņem arī vērā, ka podam jābūt pietiekami lielam – lai starp sakņu sistēmu un poda malu ir brīva vieta. Ja pods būs piedzīts pilns ar saknēm, augs ziemas laikā var izsalt.

Krāšņu akcentu viennozīmīgi pildīs sirdslapu bergēnijas. Tā ir ziemciete ar ziemzaļām lapām, kas nozīmē, ka piešķirs pagalmam akcentu arī pelēkajā ziemas sezonā. Ar tumši rozā ziediem tā pārsteidz jau agri pavasarī, turklāt dekoratīvi izskatās arī to sarkanīgie, resnie ziedkāti, kas paceļas virs tumši zaļajām lapām. Rudens pusē lapas kļūst bronzas nokrāsā un tādas paliek visu ziemas periodu.

Puķe ir viegli audzējama, tai patiks augt gan saulē, gan daļējā ēnā, bagātā un mitrā augsnē. Lielākais ienaidnieks – sausums, karstums un gliemeži. Īpaši daiļi izskatīsies, ja brangās bergēnijas kombinēsi ar kaut ko kontrastējošu, piemēram, ar smalkajām astilbēm.

Ātraudzīgs un formējams – tāds puķupodā būs baltais grimonis. Īpaši krāšņu akcentu piešķirs baltais grimonis 'Elegantissima', kuram ir zaļas lapas ar baltām malām, bet ziedi – krēmkrāsas. Grimonis ir mazprasīgs augsnes ziņā, taču mīl mitrumu. Ātraudzīgs, tādēļ jāņem vērā, ka laiku pa laikam tam būs jāpieķeras ar šķērēm. Augs griezdamies gan saulainā, gan nedaudz noēnotā vietā, taču labā ziņa ir tā, ka raibā lapu nokrāsa saglabājas arī ļoti ēnainā vietā.
Košas un acu skatienus piesaistošas būs mūžzaļās heihēras, turklāt labi izcels arī blakus esošos ziedus, īpaši, ja izvēlēsies heihēru ar tumši sarkanu lapojumu – tad galvenais pārējos ziedus izvēlēties kontrastējošus. Tā kā heihēras ir diezgan zemas ziemcietes, tām blakus vari stādīt garākus augus. Pārsvarā visas heihēras ir ēnmīles, kurām nepieciešams nodrošināt vidēji mitru un bagātu augsni.

Ja vēlies podā audzēt kādu skujkoku, bet ne tūju, īpaši skaisti lielā puķupodā izskatīsies zvīņainais kadiķis 'Blue Star'. Tam ir kompakts vainags, taču jāuzmanās no auga novietošanas saulainā vietā, īpaši pavasara saulē, kad kokaugs var apdegt. Ja nu tomēr atgadījies sliktākais un skujkoks tomēr apdedzis, tad bojātos zarus jāizgriež, lai neveidotos slimības. Kadiķis ir izturīgs un mazprasīgs – labprāt augs drenētā augsnē, saulainā vietā. Arī kadiķis, tieši tāpat kā tūjas, ziemas laikā var izsalt, ja tā saknes pieskaras poda malām.

Raksta tapšanas laikā izmantota informācija no portāla "Fine Gardening", un stādaudzētavu "Baltezers", "Puķu Lauki" mājaslapām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!