Foto: Shutterstock

Ziemcietes nezinātājs var noturēt vai sajukt to ar laimiņu, jo abi augi ir visai līdzīgi un arī zied vienā sezonā, taču šoreiz uzmanības vērsta tieši uz čīksteni, kas var tikt godāta kā septembra augs.

Septembrī ziedošo daudzgadīgo augu visai bieži iesaka akmeņdārzam vai apstādījumiem grupās, arī robežstādījumiem čīkstenes derēs pat ļoti labi, jo augšanas formas ir cerveida un pudurveida. Raksturīgākās īpašības parastajai čīkstenei – cera augstums visbiežāk ir 50-60 cm, lapas ir zaļas, nereti ar sarkanvioletu nokrāsu, sukulentas, uz stublāja pretējas, iegarenas vai ovālas, raksturo ''Dārza Laiks''. Kas attiecas uz ziediem, tie parasti ir pieejami rozā un sarkanvioletos toņos, un tie izkārtojušies blīvā vairogveida skarā un zaru galā.

Piemērojot vietu šim augam, jāņem vērā, ka čīkstenei patiks saule vai pusēna. Piemērota tai šķitīs vidēji mitra, barības vielām vidēji bagāta vai pat nabadzīga, vāji skāba līdz kaļķaina dārza augsne. Stādīšanas attālumā jāievēro 40 cm, raksta ''Raunas Stādi''.

Foto: Shutterstock

Savukārt ''Stādi Bulduri'' informē, ka pirmajā gadā pēc stādīšanas ļoti svarīga ir augsnes irdināšana, lai iznīcinātu iespējamās daudzgadīgās nezāles, un arī turpmāk stādījumus jāravē ne retāk kā reizi mēnesī. Par kopšanu runājot, čīksteņu stādījumus ieteicams arī mulčēt, bet atmirušās, bojātās un slimās augu daļas regulāri jāizlauž vai jāizgriež, tāpat kā noziedējušie ziedi. Ja to ievēros, ziedēšana būs ilgāka un košāka.

Rudenī ziemcietes ieteicams nogriezt, atstājot 5-10 cm garus dzinumus. Sausā un saulainā laikā čīkstenes ieteicams laistīt, turklāt labāk no rīta vai vakarā, nevis karstajā pusdienas saulē, jo tad liela daļa mitruma iztvaiko. Pēc laistīšanas ieteicams augsni uzirdināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!