Foto: Shutterstock

Koša kā rudzupuķe, bet nav rudzupuķe – tā ir ragainā septiņvīre (Phyteuma scheuchzeri), kas lieliski izskatīsies ne tikai akmensdārzos, bet arī dobēs starp citiem augiem. Ar šo augu "Tavs Dārzs" lasītājus iepazīstina atsaucīgā audzētāja Gunta Karitone no Jaunraunas, kurai mājās ir vesela kolekcija ar retiem augiem.

Gunta stāsta, ka ragainā septiņvīre ir ļoti skaists, neliels (līdz 40 centimetriem) augsts un kompakts krūms, kuram ir radniecība ar pulkstenītēm.

"Ar saviem piesātināti violeti zilajiem ziediem tas uzreiz pievērš sev uzmanību," papildina audzētāja, "zieda galviņu veido vairāki ziedi, kuri atveras vienlaikus, radot iespaidu, ka tas ir viens zieds." Šis nelielais krūmiņš var raisīt piecdesmit un pat vairāk ziedus. Kā uzsver reto augu kolekcionāre, šis ir izcils augs akmensdārziem, bet lieliski tas izskatīsies arī dobju apmalēs vai stādījumos kopā ar citiem augiem, stādot priekšplānā. Kāda tam būtu piemērotākā vieta dārzā? Gunta iesaka izvēlēties šim augam saulainu vietu vai tādu, kur ir neliels noēnojums, bet augsnei jābūt caurlaidīgai.

"Ar katru gadu šis augs palielina savu ceru, bet nezaudē pievilcību, jo visu laiku saglabā savu formu. Sāk ziedēt jūnija pirmajā pusē, un ja nav pārāk dedzinoša saule, ziedēšana turpinās līdz trīs nedēļām. Pēc ziedēšanas to apgriežot, veidojas jauni, bet ne tik daudzi ziedi," novērojusi audzētāja.

Foto: Gunta Karitone
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!