Foto: Shutterstock
Pat tad ja pilsētas mājoklī nav iespēja iziet pašu dārzā un kaut ko iestādīt, to var aizstāt ar mazdārziņu uz palodzes, neatkarīgi no tā, cik liela vai maza tā būtu. Patiesībā mazdārziņš uz palodzes vairumam ir pirmais dārzs, jo pēc tam nagi burtiski niez ko iemēģināt jau plašākā teritorijā. Ja trūkst ideju vai padomu dārza izveidei uz palodzes, šeit esošie ierosinājumi kalpos kā iedvesmas avots.
Ziedu kastes

Idejas īstenošana jāsāk ar speciālās ziedu kastes sagatavošanu. Dārzniecības veikalos un bāzēs pieejamas dažādu krāsu un izmēru kastes, kuras ir pielāgojamas gan palodzei, gan vēlamajiem augiem, kas šeit tiks stādīti. Visbiežāk šīs kastes ir pieejamas 0,5-1m garumā, kas ir pietiekami standarta izmēra logam. Noteikti izvēlies kasti, kura papildināta ar paliktni, kur notecēt liekajam ūdenim. Tāpat pārbaudi, vai konkrētā kaste ir paredzēta tieši piestiprināšanai pie palodzes, jo liela daļa līdzinās kastēm, kas izkārtojamas uz balkona, līdz ar to tai nebūs stiprinājumi. Pievērs uzmanību, lai stiprinājumi būtu stingri un stabili. Nenāktu par ļaunu, ja puķu kaste tiktu papildus aprīkota ar stiprinājumiem, lai novietojums būtu stabils un drošs arī vējainākās dienās.

Ja vēlies oriģinālāku ziedu kasti un no piedāvājuma nekas nešķiet tik vilinošs, vari to izveidot pats vai arī papildināt palodzi režģi, kas norobežotu no nokrišanas un izkārtot tajā vairākus puķu podus. Ne vienmēr uz palodzes ir jābūt kastēm, tie var būt arī iekarināmi vai stabili novietojami puķu podi taču tādā gadījumā ir īpaši jāuzmana, lai tiem nebūtu iespēja nokrist.

Substrāta izvēle

Dārzniecības veikalos un ziedu bāzēs ir pieejami augsnes substrāti uz kūdras bāzes un šī noteikti būs pareiza izvēle palodzes dārza izveidei. Šis maisījums speciāli izveidots tā, lai mitrums neizžūtu pārāk ātri un tas ir īpaši svarīgi šādos mazos apstādījumos. Piemēram, saulainās vietās tas ir īpaši svarīgi, lai augi nebūtu jālaista ik pēc pāris stundām. Ja vien ir iespēja, pievieno augsnei arī nedaudz mālu.

Foto: Shutterstock

Pareizs novietojums

Pirms stiprini ziedu kasti ar apstādījumu, svarīgi novērtēt ziedu piemērotību konkrētajam novietojumam. Noteikti jāzina, vai konkrētais logs lielāko daļu dienas atrodas ēnā vai saulē, tas arī palīdzēs izvēlēties piemērotākos augus, tāpat ņem vērā arī vēja intensitāti. Izvērtē arī to, kurā virzienā vēlies darīt redzamo ziedošo dārzu – uz logiem vērstu vai skatienam uz māju no ārpuses.

Ņem vērā! Pirms šī mazdārziņa ieviešanas svarīgi pārdomā, cik daudz laika esi gatavs veltīt tā kopšanai, jo tas, tāpat kā jebkurš dārzs, tomēr prasa rūpes un uzmanību.

Ziedu izvēle

Stabila vērtība un izvēle, kas neliks vilties iesācējiem un tiem, kam nav daudz laika dārza rūpēm, ir pelargonijas. Jebkurā gadījumā viskrāšņākos un pievilcīgāko iespaidu atstāt iestādītas puķes ar kontrastējošu krāsu ziediem. Noteikti neliks vilties arī ģerānijas, petūnijas, alises, gazānijas, verbēnas, kātlapu salmenes, kalibrahojas, atraitnītes, efejas un krāsainās skaistnātrītes. Vēl iespaidīgāks balkona mazdārziņš izskatīsies, ja tiks apvienoti augi ar vertikāliem un nokareniem dzinumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!