Foto: morgueFile
Slotzarus parasti pavairojam ar sēklām. Ko ar tiem darīt nākamajā gadā pēc ziedēšanas – vai nozāģēt, jo tie turpmāk vairs nezied tik krāšņi? Jautā S. Mūrmane Carnikavas novadā.

Parastais slotzaris (Cytisus scoparius) ir daudzgadīgs tauriņziežu dzimtas krūms, kas zied koši dzelteniem ziediem pavasarī (maijā, jūnijā). Pieticīgs augs, labi padodas sausās, nabadzīgās augsnēs, saulainās vietās. Stāda nogāžu nostiprināšanai, akmeņdārzos, ceļmalās. Reizēm slotzarus audzē meža dzīvnieku piebarošanai.

Savvaļā augošiem krūmiem ienākas sēklas, kas izsējas un veido audzes. Dekoratīvajos stādījumos slotzari izmanto tikai bagātīgās ziedēšanas dēļ,  bet uzreiz pēc tās ir jāveic apgriešana – likvidējot vecās ziedkopas, sēklas neienākas un izsēja nenotiek.

Arī dārzā slotzari parasti labi izsējas. Jaunos augus var atstāt. Ja iestādīta pamatsuga, nākamās paaudzes sējeņiem ziedu krāsa nemainās. Ja sēklas vāktas no slotzaru šķirnēm, iespējamas krāsu izmaiņas (slotzari saglabā šķirnes īpašības, ja tos pavairo veģetatīvi). Ziedēšana sākas otrajā gadā pēc sējas, trešajā tā jau ir bagātīga. Bargās ziemās slotzari parasti apsalst, apstādījumos tie jāsargā arī no meža dzīvniekiem, īpaši zaķiem un stirnām. Ja pavasarī neparādās jauni dzinumi, veco krūmu nākas izrakt.

Konsultēja NBD Dendrofloras nodaļas pētniece Dzintra Knape un Zaļenieku kokaudzētavas dārzniece Daina Zeltiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!