Foto: Shutterstock
Tā kā sinoptiķi sola, ka šī būs viena no siltākajām nedēļām šajā vasarā, gribas stāstīt par gadalaikam atbilstošo augu – pelargonijām. Krāšņās un smaržīgās puķes visskaistāk zied tieši tagad vai rudens periodā, taču svarīgi arī zināt, kā tās uzglabāt līdz pat nākamajai sezonai.

Tās tiek pieskaitītas pie mūžzaļi ilggadīgajiem augiem, taču vēsākā klimatā pelargonijas audzē kā viengadīgu augu. Pelargonijas uzskata par daļēji ziemcietīgām vai jutīgām.

Ja kādreiz izdzirdi vārdu ģerānija, zini, kas runa ir pat šīm pašām, skaistajām pelargonijām. Šāds otrais nosaukums radās to botāniskās līdzības dēļ ar gandreņu (Geranium) ģints lakstaugiem. Ģerānijas ir labi piemērotas audzēšanai ne tikai dārzā, bet arī iekštelpās, tāpēc šo var saukt par daļēju telpaugu.

Ir izveidotas daudz un dažādas šķirnes, kas sadalītas vairākās grupās:

  • zonālās pelargonijas – apaļas lapas, labi aug dārzā un piemērotas siltumnīcām;
  • pundurpelargonijas – lieliski aug puķu kastēs, siltumnīcā un ziemas dārzā, bagātīgi ziedošas, 13-20 cm augstas;
  • lielziedu pelargonijas – audzē ziemas dārzā, siltumnīcā un istabā, jo ziedus ātri bojā lietus;
  • nokarenās pelargonijas – apaļas, daivainas, efejām līdzīgas lapas, audzē iekarināmajos grozos, var stādīt paaugstinātajās dobēs;
  • smaržīgās pelargonijas – smaržīgas lapas, sīki, trausli ziedi ar piecām vainaglapām, tiek bieži audzētas ēterisko eļļu dēļ, labi "dzīvo" siltumnīcā un istabā.
Foto: F64

Pelargonijas nav no prasīgākajām – tās bez grūtībām var audzēt un to krāšņumu baudīt dažādos apstākļos, bet priekšroka dodama ūdenscaurlaidīgai augsnei, kā arī saulainai, atklātai vietai. Tajā brīdī, kad augam parādās pumpuri, svarīgi sekot līdzi un būt pārliecinātiem, ka tam ir pietiekami daudz mitruma. Kā ierasts – lai ziedēšana būtu nepārtraukta, ir nepieciešams nogriezt noziedējušos ziedus.

Tāpat svarīgi katru nedēļu visas vasaras garumā dot šķidro mēslojumu (ja tā nedarīji, atceries nākamgad!), kam ir augsts kālija saturs, piemēram, tomātu mēslojums.

Sezonas beigās, kad krāšņākais pelargoniju laiks aiz muguras, tās var ieziemot podos ar pārklājumu. Apgriezt tās vajag vēsajā klimatā (attiecīgi rudenī vai pavasara sākumā), ņemot spraudeņus no jauniem dzinumiem. Plašāk par pelargoniju pavairošanu ar spraudeņiem, lasi šeit. No sēklām audzējamās šķirnes ir jāsēj pavasarī bez pārklājuma.

Foto: Shutterstock

Tās ir jāsargā no sala, tāpēc mērena klimata apstākļos audzētos augus pirms sala jānovieto telpā, tad arī nākamajā sezonā tos varēs stādīt dārzā. Uzglabāšanai izmanto koka vai izturīga kartona kastes ar augstām malām. Kastes dibenā jāizveido daži nelieli drenāžas caurumi un tā līdz pusei jāpiepilda ar sēklu diedzēšanai vai spraudeņiem piemērotu kompostu, lai tie spētu augt uzglabāšanas laikā.

Runājot par grūtībām, ar kurām var saskarties pelargoniju audzēšanā, jāpiemin rūsa jeb sēnīšu slimība. Ja tā notiek, sabojātās lapas noplēs un sadedzini, bet pelargonijas apsmidzini ar piemērotiem fungicīdiem.

Rakstā apkopota informācija no grāmatām "Dārzs ikvienam" un "Dārzkopības enciklopēdija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!