Foto: Shutterstock

Katram mēnesim un gadalaikam ir sava puķe. Piemēram, maijā valda tulpes, jūnijā – īrisi, tad nāk plaukšanas prieks lilijām. Augustam un septembrim piestāv gladiolas. Šīm karaliski cēlajām puķēm ziedu kausi ir daudzveidīgās krāsās: no tīri baltiem līdz melniem, no zaļiem līdz sarkaniem, kā arī daudzkrāsainiem. Bezgala dažāds ir ziedu lielums – sākot no miniatūrgladiolām (zieda lielums nepārsniedz 6 cm) un beidzot ar gigantziedu gladiolām, kam zieda diametrs ir vairāk nekā 14 cm, raksta žurnāls Praktiskais Latvietis.

Tikai savam un ģimenes priekam puķkopis un gladiolu eksperts Juris Bāze iesaka izvēlēties šķirnes, kas patīk un izraisa pozitīvas emocijas. Šīs puķes audzējot tirgum, jāņem vērā gan pircēju gaume, gan ziednešu un ziedu noturība. Ziediem jābūt ar stingrām un blīvām ziedlapām, kas labi pacieš pārvadāšanu.

Šķirnes var izvēlēties katalogos, izstādēs, bet vislabāk apmeklēt kāda gladiolu audzētāja dārzu puķu ziedēšanas laikā. Vēlams pēc spēcīgām lietavām, tad varēs redzēt ne tikai ziedu skaistumu, bet arī izturību.

Atzinību ir guvušas vairākas Jura Bāzes izveidotās šķirnes.

'Sapņotājs' – skaista raibziedu šķirne. Tumšas ceriņu un krēmbaltas krāsas apvienojums. Ziedkopā daudz (23–24) pumpuru. Gladiolu izstādēs 'Sapņotājs' arvien piesaista apmeklētāju uzmanību.

'Jokdaris' – zaļziedu gladiola. Šķirnes īpatnība: pirmais zieds atveras tikai tad, kad ir iekrāsojies pēdējais augšējais pumpurs (jebkurai citai gladiolu šķirnei augšējais ziedpumpurs parasti ir nīkulīgs, tas neatplaukst). Sīkie ziedi ir salātzaļi ar sārtu augšējo ziedlapiņas maliņu. Plaukstošie pumpuri – zaļgani. Šai šķirnei, iespējams, pasaulē nav līdzīgas, spriež autors.

'Plīvurdeja' – slaida trīskrāsu gladiola. Gaiši dzeltena, augšējās iekšējās ziedlapiņas sārtas, bet uz apakšējām ziedlapiņām spilgts sarkanīgs plankums. Vienlaikus atvērti 6–7 ļoti kruzuļoti ziedi. Aug teicami, pavairojas apmierinoši.

'Oranžā Saule' – ļoti slaidajai, stipri kruzuļotajai trīskrāsu gladiolai no 22–23 ziedpumpuriem vienlaikus atveras 13–14 ziedu. Tie ir spilgti oranži, ar lielu, gaiši dzeltenu plankumu uz apakšējām ziedlapiņām. Autors to iesaka kā izcilu šķirni griezto ziedu tirgum.

'Evija' – ziedkopas tīrā lašrozā krāsā ar krēmīgu plankumiņu. Stalti, stingri ziedneši. Izcila veselība, ļoti labi pavairojas.

'Zeltainā Jūrmala' – visspilgtākā un zeltainākā sīkziedu gladiolu grupā.

'Jūras Putas' – ļoti gaišas ceriņkrāsas gladiola ar mazu, baltu plankumiņu uz apakšējās ziedlapiņas. Selekcionāra pūrā šī ir viskruzuļotākā gladiola.

'Zaļā Jūrmala' – šai šķirnei ir izcila zaļās krāsas noturība un auga veselība – tumši zaļas lapas līdz vēlam rudenim. Vienlaikus atvērti 8–9 ziedi.

'Zilais Taurenis' – zili violeta sīkziedu gladiola, kam apakšējā ziedlapiņa ir balta, bet rīklītē divi kontrastējoši tumši zili plankumiņi. Viegli kruzuļotās ziedlapiņas no tālienes atgādina taureņus. Izaug kārtīgas lielziedu gladiolas vērā ņemamā augstumā (155–160 cm garas). Labi aug un pavairojas.

'Ulla' – meitai veltītā šķirne. Gaiši dzeltenie, biezie, ļoti kruzuļotie ziedi sakārtoti blīvā divrindu vārpā.

'Zelta Cauna' – slaida auguma, stipri kruzuļota, dzeltena gladiola ar tumšāk dzeltenām apakšējām ziedlapām, kuru vidū rozīgi sarkans plankums. Ļoti biezas ziedlapiņas. Vienlaikus atveras līdz 10 ziedu. Aug lieliski, labi pavairojas. Rīgas izstādes čempione 2011. gadā.

'Zilais Lutausis' – pagaidām vienīgā selekcionētā lielziedu gladiola. Ziedi zilganvioleti, apakšējās ziedlapas zaļgani krēmīgas.

Hibrīds H113 – pagaidām pirmā selekcionētā miniatūrziedu (zieds 5,5 cm diametrā) gladiola. Augšējā ziedlapiņa krēmbalta, apakšējā dzeltena ar košu sarkanrozā plankumiņu centrā.

Kā audzēt gladiolas


Gladiolas nav nedz kaprīzas, nedz slimīgas puķes. Tās nīkuļo tikai tad, ja tiek nemākulīgi koptas. Pirms ķeras pie šo sīpolpuķu audzēšanas, der ievērot vairākas prasības.

  • Audzē tikai saulainā un atklātā vietā.
  • Stāda tādā augsnē un vietā, kur gladiolas nekad nav augušas. Mazdārzā, kur tas nav iespējams, bumbuļsīpolus ieteicams stādīt, apberot ar sterilu substrātu – granti.
  • Stāda tikai veselus bumbuļsīpolus, bez ārējām slimību pazīmēm. Ik pēc trim gadiem šķirni atjauno ar vairsīpoliņiem.
  • Nedrīkst stādīt zemās, mitrās vietās, kas vasaras lietavās var pārplūst, jo tur gladiolas slimos.
  • Ilgstoši turpinoties sausam laikam, gladiolas ieteicams laistīt. To vajag apvienot ar papildmēslošanu.
  • Visu veģetācijas periodu rūpīgi jāseko līdzi gladiolu veselībai. Bīstamākā slimība ir gladiolu fuzarioze. Vizuāli lapas ir līkas kā turku zobens. Tā nav ārstējama slimība. Vienīgais risinājums – izrakt un iznīcināt. Nedrīkst likt kompostā!
  • Rudenī bumbuļsīpolus laikus (aptuveni mēnesi pēc noziedēšanas) norok un apžāvē – tos vēlams vismaz pāris dienu paturēt saulē un vējā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!