Foto: Shutterstock
Koši rozā un ārkārtīgi smaržīgi – Mosanas abēlijas ziedi, kas krāšņi plaukst vasaras pirmajā pusē, nevienu neatstās vienaldzīgu. Kā izvēlēties labāko košumkrūma mājvietu dārzā un kā to kopt, lasi rakstā.

Savvaļā Mosanas abēlija aug Austrumāzijā – no Japānas un Korejas līdz pat Himalajiem, un Meksikā. Vasaras pirmajā pusē – jūnijā un jūlijā – krūms priecē ar stobrveida koši sārtiem un ļoti smaržīgiem ziediem.

Mosanas abēlija ir vasarzaļš košumkrūms, ar viegli pārkareniem zariem, kas augstumā var sasniegt pat divus metrus. Krūma lapojums ir zaļš, taču samērā agri – vasaras otrajā pusē – tas krāsojas sarkans. Savukārt ziemā krūma stumbri ir izteikti pelēki. Lai gan Mosanas abēlija ir ziemcietīga, bargākās ziemās dzinumu gali var apsalt.

Dārzā vari iestādīt un priecāties par vienu košumkrūmu, taču tās gana dekoratīvi un labi pildīs arī dzīvžoga lomu, jo krūms viegli padodas vainaga veidošanai. Vēlamais stādīšanas attālums starp krūmiem ir aptuveni pusotrs līdz divi metri, jo viens Mosanas abēlijas krūms platumā var sasniegt ap pusotru metru. Vainagus vēlams veidot tā, lai arī apakšējiem zariem piekļūtu saule – tātad krūma augšdaļa jāveido šaurāka par apakšu. Kokaudzētava "Bulduri" savā mājaslapā norāda, ka Mosonas abēlijai jāveic divu veidu apgriešana: kopšanas un atjaunojošā. Kopšanas apgriešana nozīmē, ka regulāri tiek retināti krūmu vainagi, kuros izgriež bojātos, apkaltušos un aizlauztos zarus, kā arī tos zarus, kas krustojas un traucē viens otram augt. Šāda apgriešana veicina bagātīgāku jauno dzinumu veidošanos un ziedēšanu nākamajā gadā. Savukārt atjaunojošā apgriešana nozīmē, ka vecus un pāraugušus krūmus nogriež, atstājot vien aptuveni 15 līdz 30 centimetrus garus zarus – no snaudošajiem pumpuriem vēlāk attīstās jauni zari, un krūma vainags veidojas no jauna.

Mosanas abēlija priecāsies dzīvi saulainā vietā vai pusēnā, kur ir labi drenēta, taču mitra māla vai smilšmāla augsne. Svarīgi, lai krūms tiktu pasargāts no valdošajiem vējiem, tādēļ tai var ierādīt vietu, piemēram, pie ēku fasādēm. Pavasarī, pēc apgriešanas, krūms jāpalutina ar mēslojumu. Mēslošanai var izmantot sadalījušos kūtsmēslus, kompostu, minerālmēslus vai vienkārši auglīgu augsni.

Lai gan krūmi ir izturīgi, sausuma periodos tie jālaista. Svarīgi, lai laistīšana būtu kārtīga, jo, samitrinot tikai augsnes virskārtu, mitrums ātri iztvaiko. Jālaista tā, lai augsne tiktu samitrināta vismaz 15 līdz 20 centimetru dziļumā.

Raksta tapšanā izmantota informācija no kokaudzētavas "Bulduri" mājaslapas, no mājaslapas "Latvijasstadi.lv" un augu datubāzes un interaktīvās kartes "Smart Gardens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!