Foto: Shutterstock
Lielākoties košumkrūmu galvenais mērķis ir padarīt dārzu skaistāku. Taču arī krūmi laika gaitā noveco, zaudējot savu kādreizējo izskatu. Šādās situācijās jāveic krūma atjaunojošā apgriešana, "Delfi" raidījumā "Dārza jautājums" skaidro arboriste un dārzniece Ilze Andersone.

Novecojušiem lapu krūmiem jāveic atjaunojošā apgriešana, atstājot vien 10 līdz 15 centimetrus garus zarus. No snaudošajiem pumpuriem attīstīsies jaunie zari un krūma vainags veidosies no jauna.

Svarīgi atcerēties, ka krūma formas veidošana jāsāk, kamēr tas vēl ir augumā mazs, citādāk zari laika gaitā izgāzīsies un izskatīsies neglīti. Ja atjaunojošo apgriešanu veikt nevēlies, lapu krūmus vari droši sēdināt, nogriežot aptuveni pusi no krūma vainaga, kas vasaras laikā skaisti atjaunosies.

Kā sakopt skujeņus un cik daudz tos var apgriezt, kāpēc grimoņiem atjaunojošo apgriešanu vēlams veikt katru pavasari, vai dekoratīvo ogābeli jākopj līdzīgi parastajai ābelei? Atbildes uz jautājumiem uzzināsi, skatoties "Dārza jautājums" pilno epizodi.

Visas raidījuma epizodes vari noskatīties šeit.

No 17. aprīļa 12 nedēļas ik pirmdienu pulksten 16 raidījumā “Dārza jautājums” kopā ar dārznieci un arboristi Ilzi Andersoni uz aktuālajiem dārza darbiem paskatīsimies ne vien no teorētiskās, bet arī praktiskās puses, bet katra raidījuma beigās atbildēsim uz skatītāju jautājumiem par jebkuru sasāpējušos dārza tēmu.

Tev ir jautājums par dārza darbiem? Raksti mums darzajautajums@delfi.lv! Mēs palīdzēsim atrast atbildi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!