Foto: Shutterstock
Kūdras pelējums pēdējā laikā cilvēkos rada ar vien lielākas bažas un satraukumu par to, vai tas nenodara kaitējumu augiem. Tad nu ķersimies ''vērsim pie ragiem'' un noskaidrosim, kas tas par ''zvēru'', un kā to nepieļaut pašu dārzā.

Dažas sēņu sugas kūdras substrātos ieviešas ar vēja plūsmu, laistīšanu un paaugstinātu gaisa mitrumu. Tās ir augsnē dzīvojošas sēnes, kuru aktīvās sastāvdaļas tiek lietotas, kā mikrobioloģiskais mēslojums. To attīstību veicinošie faktori var būt arī augu atliekas, komposta vai koksnes atliekas, dzīvnieki, putni un kukaiņi.

Pēc pelējuma parādīšanās vienmēr rodas loģisks jautājums – vai tas nodara kaitējumu augiem? Kā izrādās, ja tiek ievēroti kūdras substrāta uzglabāšanas apstākļi, ventilācijas un laistīšanas nosacījumi, tad vairākumā gadījumu tas nenodara nekādu kaitējumu. Pats galvenais ir ievērot, lai kūdras substrāts ilgstoši netiktu uzglabāts siltās telpās, piemēram, siltumnīcās. Ievērojot šos pamatprincipus, ar kūdras pelējumu problēmām nevajadzētu rasties:

  • Substrāta minimālais derīguma termiņš – 6 mēneši, bet neapkurināmās telpās – 12 mēneši;
  • Pievērsiet uzmanību ventilācijai – augsts gaisa mitrums veicina pelējuma sēnīšu attīstību;
  • Substrātu nedrīkst pārliet;
  • Dēstus jālaista tikai no rītiem;
  • Brīdī, kad kūdra tiek atvesta uz siltumnīcu, izberiet to un uzirdiniet;
  • Atļaujiet apžūt substrāta virskārtai.

Raksts tapis sadarbībā ar SIA ''Laflora'', kas ir viens no 11. Rudens stādu parādes dalībniekiem, un noteikti palīdzēs rast atbildes arī uz citiem ar kūdras saistītiem jautājumiem. Vairāk par Stādu parādi lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!