Foto: Shutterstock
Vairāk vai mazāk zinām, ka rudens sezonā zied rudbekijas, asteres, virši u.c., taču violeto nokrāsu zvaniņi, kas pieder vēlziedēm, izskatās kā aizkavējušās pavasara puķes. Tāpēc tām arī tāds nosaukums, ka augam raksturīga vēla ziedēšana, taču tā nav nekāda kļūda, bet gan apzināta dailes atrādīšana rudens sezonā.

Vēlziedes var atpazīt ne vien pēc violeto nokrāsu piltuvveida ziediem, bet arī spīdīgajām, zaļajām lapām, kas uz stublāja aug plati lancetiskas, taču tās parādās vien pavasarī. Tad starp lapām parādās sēklotne un ienākas sēklas, lapas atmirst, bet rudenī cēli parādās košie ziedi. Ja palūkosi šo sīpolpuķu piedāvājumu, pamanīsi, ka nu jau pieejamas visdažādākās krāsas, tai skaitā baltas, purpurrozā un zilganas vēlziedes. Kas interesanti, šīm sīpolpuķēm vecās lapas pirms nodzeltēšanas nemaz nevajag novākt, jo tādējādi samazināsies ziedu skaits nākamajā gadā.

Ja vēlies savu daiļdārzu papildināt ar šādu skaistumu, jāievēro, ka vēlziedēm patīk saulaina, turklāt no vēja pasargāta vieta, bet augsnes ziņā tai jābūt labi drenētai un trūdvielām bagātai, vēlams smilšmāla augsnei. Lai vēlziedes patiesi atrādītos rudens sezonā, būtiski ievērot, lai augs saņem nepieciešamo mitruma daudzumu, taču vasarā augsne būtu sausa, apraksta ''Smart Gardens''. Meklējot piemēroto vietu, var ņemt vērā, ka vēlziedes labi izpaudīsies akmeņdārzā, tāpat tās labi izskatīsies kādos zemos apstādījumos vai vienkārši zālienā.

Foto: DELFI

Liela priekšrocība šim augam ir tā, ka nav nepieciešama bieža pārstādīšana – vienā vietā tās var augt pat piecus un sešus gadus. Taču pārstādīt vajag – tad tās skaistāk un bagātīgāk zied, apstiprina arī ''Solomajai.blogspot'' blogere, aprakstot pieredzi vēlziežu audzēšanā. Kas attiecas uz pašu stādīšanu, stādīt vismaz 15 x 15 cm atstatu citu no cita, 20 cm dziļumā, lai bedrītē 1/3 aizpilda sīpols, bet 2/3 – augsne. Bet, protams, stādīšanas dziļums atkarīgs arī no sīpolu lieluma – mazākos stāda seklāk, lielākos – dziļāk.

Rudenī ziedošās vēlziedes jāstāda augusta sākumā, taču, ja vēlies violeto daili redzēt pavasarī ziedošajām vēlziedēm, stādi tās septembrī. Kādu laiku vēlziedes vēl skaisti ziedēs, taču pirms pastāvīga sala tām var uzbērt kārtu trūdzemes vai arī mulčēt ar kūdru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!