Foto: Shutterstock
Daži augi dārzā ir tikai vienas vasaras skaistums, bet ir arī tādi, kurus var pārziemināt, lai tie ar savu daili priecētu arī nākamajā gadā. Šoreiz "Tavs Dārzs" aplūko krāšņo pelargoniju pārziemināšanas knifus, sniedz padomus to pavairošanā un arī kopšanā.

Drēgnajā rudenī no aukstuma jāpasargā daudzi augi – jārok dāliju gumi un kannas, jānes telpās eņģeļtaures arī citi augi. Lai gan vasaras puķu mūžs ir viena sezona, tās var pamēģināt arī pārziemināt paša spēkiem, lai tās atkal nākamgad priecētu ar savu krāšņumu. Kā savulaik "Tavs Dārzs" sacīja zemnieku saimniecības "Bērziņi" dārzniece Iveta Bērziņa, vienas no vienkāršāk pārziemināmajām vasaras puķēm ir pelargonijas.

Rakstā tālāk lasi audzētāju ieteikumus pelargoniju pārziemināšanai, uzzināsi arī tautas metodes spraudeņu pavairošanai, kā arī varēsi izlasīt ļoti detalizētu Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas nodaļas vadītājas Zanes Purnes stāstījumu par pelargonijām, to dzimteni un nonākšanu Latvijā. Tāpat esam sarūpējuši rakstu par to, pārziemināt vēl citas populāras vasaras puķes, piemēram, sīkrozes, gerberas, petūnijas, balzamīnes un begonijas.

Ieteikumi, kā pārziemināt pelargonijas

Foto: Shutterstock

Mums ir vairāki iecienīti vasaras augi, kurus sējam podiņos vai steidzam iegādāties tirdzniecības vietās. Parasti šo augu mūžs ir viena vasara, bet – vai tos ir iespējams saglabāt arī nākamajai sezonai? "Tavs Dārzs" šoreiz skaidro, vai un kā ir iespējams pārziemināt iecienītās vasaras puķes – pelargonijas.

Kā "Tavs Dārzs" uzsver ZS "Bērziņi" dārzniece Iveta Bērziņa, pelargonijas – gan joslu (nokarenās), gan zonālās (stāvus augošās), ir vienas no vienkāršāk pārziemināmajām vasaras puķēm.

"Tās pamatīgi apgriež un var novietot pat pagrabā, tumsā, taču jāraugās, lai augi nesāk dzīt jaunus dzinumus, jo tie būs izstīdzējuši un vārgi," padomos dalās Bērziņa.

Lasīt vairāk

Kā pavairot pelargonijas ar spraudeņiem

Foto: Shutterstock

Tā kā saulīte caur mākoņiem nu spīd krietni spožāka, ir īstais laiks pavairot dažādus augus, lai tie apsakņotos un piemērotā brīdī tos varētu jau izstādīt, lai ziedēšanas laikā godam priecētu.

Ja kaut kur istabā miera periodu piedzīvojušas pelargonijas un radusies vēlēšanās tās pavairot, ir īstais laiks, kad to sākt darīt, jo spraudeņi pagūs labi apsakņoties līdz stādīšanai augsnē.

Ir divi varianti, kā apsakņot pelargoniju – liekot to ūdenī vai iespraužot mitrā smilšu un kūdras substrātā, dalās ''Cālis'' foruma aktīvisti. Viens vairāk atzīst pavairošanu augsnē, otrs ūdenī, un abas metodes ir labas.

Lasīt vairāk

Šarmantās pelargonijas


Pelargonijas (
Pelargonium
) ir vienas no Latvijā vissenāk audzētajām ziedošajām telpu puķēm. Joprojām populāras un gadu ritumā kļuvušas arvien krāšņākas. Agrāk askētiskos, mazos, plānos neuzkrītošas krāsas ziediņus nomainījuši ekskluzīvi, milzīgi pildīti ziedi spilgtos toņos.

Vārds
pelargonija
tulkojumā no grieķu
pelargos
nozīmē stārķis, tā norādot, ka augu īpatnējie, garenie augļi līdzinās stārķa knābim.

Pelargoniju dzimtene ir Dienvidāfrika, kur savvaļā ir ap 250 to sugu. Tāpēc saprotams, kāpēc pelargonijām patīk silta, saulaina vieta ar mērenu un vienmērīgu mitruma daudzumu.

Eiropā pelargonijas sāka audzēt 16. gadsimta beigās - 17. gadsimta sākumā. Pirmās telpās audzētās pelargoniju šķirnes bija lieli krūmi ar daudziem maziem ziediņiem.

Latvijā pelargonijas ir telpaugi, kurus vasaras mēnešos, pavasarī pēc salnām un rudenī pirms tām var stādīt dārzā dobēs, balkonkastēs, dažādās augu kompozīcijās, kā arī izvietot ārā tāpat ar visiem podiem. Zem atklātas debess nav ieteicams stādīt pelargonijas, kurām lielajā ziedu čemurā ir pildīti ziedi, kā arī liela diametra ziedaugus - ja bieži līs, sapūs. Nodrošinot izcilus audzēšanas apstākļus, atsevišķām pelargonijām augļi arī telpā var nogatavināt dīgstošas sēklas.

Lasīt vairāk

Populārāko vasaras puķu pārziemošana: ieteikumi un knifiņi augu saglabāšanā

Foto: Shutterstock

Lepnums pārņem, ja pats saviem spēkiem esi izlolojis stādiņus, noracis sīpolus un saglabājis tos nākamajai sezonai. Lai gan vasaras puķu mūžs ir viena sezona, tās var mēģināt arī pārziemināt paša spēkiem, lai tās atkal nākamgad priecētu ar savu krāšņumu.

Domas par vasaras puķu pārziemošanu sabiedrībā mēdz dalīties – kamēr vieni teic, ka vasaras puķes var pārziemināt, citi norāda, ka tam nav jēgas, jo stādu var piemeklēt dažādas likstas, piemēram, slimības un kaitēkļi. "Tavs Dārzs" vērsās pie puķu audzētājiem Latvijā, lai noskaidrotu viņu viedokli par vasaras puķu pārziemināšanu.

"Noteikti iesaku visiem puķu mīļiem pamēģināt izaudzēt vai pārziemināt kaut dažus no stādiņiem," mudina "Dreiliņu stādi" pārstāvji. "Prieks par paša izaudzēto stādu ir daudz lielāks, un tas nekas, ka tas nebūs tik krāšņš, bet tas būs paša izaudzēts." Kā norāda uzņēmuma pārstāvji, ne vienmēr viss izdosies, bet varbūt izdosies augus pārziemināt ar otro reizi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!