Foto: Shutterstock
Kamēr rušināties dārzā un siltumnīcā vēl ir par agru, jāsteidz lūkoties, kas ziemas laikā noticis augļu dārzā.

Ir pēdējais brīdis pārskatīt augļu dārzu un novērst postījumus, ja tādi radušies ziemā, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra mājaslapā norādījis Kuldīgas biroja augkopības speciālists Edgars Cirša.

Augļudārzs jāapskata regulāri, īpaši jaunie kociņi, un jāpārbauda, vai tiem nav apgrauzta miza. Tas jādara arī tad, ja dārzam apkārt ir žogs un šķiet, ka neviens dzīvnieks tur nav varējis iekļūt. Bojātu kociņa mizu vēlams noziest ar potziedi, lai stumbrs tiktu pasargāts no dažādiem ārējās vides faktoriem: vēja, lietus, kaitēkļiem un sēnīšu slimību ierosinātājiem.

Savukārt upeņu audzētājiem jāpārbauda, vai ogulājos nav iemitinājusies upeņu-pumpuru ērce. Uz bojājumiem norāda tas, ka pumpuri uzbrieduši 10 milimetru diametrā. Ja tādi uz dzinumiem pamanīti, tad zars ar bojātajiem pumpuriem jāizgriež ārā un jāiznīcina. To nedrīkst atlikt uz pavasari, jo, pumpuriem plaukstot, ērcītes sāk līst ārā un izplatīties pa stādījumu. Kā izrādās, pret pumpurērcēm uzņēmīgākās ir veco šķirņu upenes. Vairāk par Dārzkopības institūta pētnieku veikto pētījumu vari uzzināt šajā rakstā.

Ja tavā pusē dārzā sniega vēl daudz, piemin to ap kociņiem, lai peles neskrapstinās pie stumbra apakšas. Šis ieteikums noderēs arī, lai sērsna nebojātu augļkoku stumbru, "Māja&Dārzs" norādījis Dārzkopības institūts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!