Foto: Shutterstock

Rodžersijas (Rodgersia) ir daudzgadīgs augs ar izteiksmīgām lapām, kuras nedaudz pat atgādina zirgkastaņas lapas. Mitrumprasīgs augs, kuram lapas ir ne tikai klasiski zaļā krāsā, bet arī tumšas kā šokolāde.

Rodžersijas ir spēcīgi augošs akmeņlauzīšu dzimtas (Saxifragaceae) lakstaugs, kuram patīk augt ēnainās vietās. Augumā 40–70 centimetri (lapojumā), bet ziedkopām augstums variē no 1 līdz pat 1,5 metriem. Zied no jūnija līdz jūlijam. Ziedi ir balti, dažām šķirnēm tie ir spilgti rozā, un tie ir sakārtojušies lielā, blīvā, augšupvērstā skarā.

Rodžersiju lapas daudziem noteikti atgādinās kastaņas lapas – un ne velti, jo līdzība ir ļoti liela! Vienīgi, salīdzinot ar kastaņu, rodžersiju lapas ir krietni lielākas. To lapas ir spīdīgas, lielas, zaļā, tumši brūnā vai sarkanbrūnā krāsā. Lapu krāsa dažādām rodžersiju šķirnēm var atšķirties. Piemēram, plūksnainajai rodžersijai 'Chocolate Wings' (Rodgersia pinnata ''Chocolate Wings' ) lapojums pavasarī ir šokolādes brūns, vasarā zaļganbrūns, bet rudenī – bronzas, savukārt plūksnainajai rodžersijai 'Elegans' (Rodgersia pinnata 'Elegans') – tumši zaļš.

Foto: Shutterstock
Rodgersia podophylla 'Rotlaub'.

Kāda augsne patiks rodžersijām? Tās stāda vidēji mitrās līdz mitrās augsnēs. Tai jābūt auglīgai, irdenai, vāji skābai līdz neitrālai dārza augsnei. Rodžersijām patiks saule un pusēna, tāda vieta, kas ir pasargāta no valdošajiem vējiem. Rodžersijas lieliski papildinās ziemciešu puķu dobes ēnainās vietās.

Rodžersijas stāda ar attālumu 60 līdz 70 centimetri, uz vienu kvadrātmetru liek 1 līdz 2 stādiņus. Ziemcietības zona: Z4. Rodžersijas pārstāda reti, vienā vietā tās aug 10, 15 gadus.

Šis augs lieliski izskatīsies dīķmalās, jo tas ir mitrumprasīgs. Jāņem vērā, ka pārāk mitrā vietā augs var aiziet bojā.

Kas rodžersijām būs labākie kaimiņi dobēs? Kā savā mājaslapā iesaka stādu audzētava "Puķu lauki", rodžersijas var stādīt kopā ar astilbēm, hostām, īrisiem, primulām, bergēnijām, kazbārdi, lielo zvaigsnīti, ciņusmilgu, lakaci, tiarellu un īsmataino krupīšliliju jeb tricirti.

Raksta tapšanā izmantota informācija no augu datubāzes "Smartgardens.eu" un "Latvijasstadi.lv", kā arī stādaudzētavām "Baižas", "Sakstagals" un "Puķu lauki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!