Foto: Privātais ahīvs

Smaržīgās lavandas ir diezgan cimperlīgi augi – ne visos dārzos tās jutīsies labi, nemaz nerunājot par to, ka reizēm lavandas mūsu ziemas nepārdzīvo. Pie portāla "Tavs Dārzs" vērsās lasītāja Antra, kura iemūžinājusi savas lavandas, un ar mūsu starpniecību viņa grib noskaidrot, ko darīt ar lavandām pavasarī.

"Aplūkoju savas lavandas pēc ziemas. Visu ziemu tās bija zem sniega kupenas, baidījos – vai tikai neaizies bojā, jo vienu brīdi arī termometra stabiņš tuvojās –30 grādu atzīmei. Aplūkojot tagad, manuprāt, tās ir izdzīvojušas. Varbūt speciālisti varētu pastāstīt, ko man tagad iesākt ar lavandām? Vai man viņas tagad jāapgriež? Vai jāpamēslo? Šīs lavandas veikalā nopirku tikai pērnā gada maijā, tāpēc nav lielas pieredzes. Būšu pateicīga, ja padalīsieties ar padomiem," raksta lasītāja Antra.

Portāls "Tavs Dārzs" padomu vaicāja "Lillas Lavender" saimniecei Ingai Puravai, kam ir pasakaini lavandu lauki. "Lavandas izskatās ļoti labi pārziemojušas, sniega sega ir pats labākais ziemā, jo tā lavandas tiek pasargātas no aukstuma. Tagad tās jāliek mierā, maijā varēs labāk redzēt zariņus, kas paliks sausi, – tos var izgriezt. Tas arī viss. Mēslot lavandas nekādā gadījumā nevajag. Vēl ap tām var uzrušināt zemi," norāda lavandu audzētāja.

Foto: Privātais ahīvs

"Apgriezt neko nevajag, ja būtu vēl nenogriezti ziedkāti palikuši, tad tos vajadzētu apgriezt, bet šeit saimniece ir ļoti labi apgriezusi jau rudenī, kas arī, mūsuprāt, ir vispareizākais. Citreiz, kad lavandas vēl vēlu uzzied, nepaspējam apgriezt un uznāk aukstums, tad to var izdarīt pavasarī. Bet šeit viss izskatās burvīgi," mierina Inga Purava.

Lasītājas lavandas marta beigās:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!