Foto: stock.xchng
Šajā laikā īpaši svarīgi ir ne tikai bieži mazgāt rokas, izvairīties no tiešas kontaktēšanās ar gripas slimniekiem, bet arī pievērst uzmanību mutes higiēnas piederumu tīrībai.

Ikdienu lietojot zobu birstīti, tā pastāvīgi ir ciešā kontaktā ar visdažādākajām mutes baktērijām, siekalām, asinīm un zobu pastu. Ja kāds no tuviniekiem vai ģimenes locekļiem slimo ar gripu, ieteiktu gripas slimnieka zobu birstīti novietot atsevišķi no citām, jo saskaroties birstīšu sariņiem, var notikt baktēriju apmaiņa.

Pievērsiet uzmanību tam, kā izskatās Jūsu zobu birstīte - ja sariņi ir nodiluši, vai atliekušies, -  tā ir zīme, ka birstīte zaudē savu efektivitāti un pilnībā nefunkcionē. Tieši nepareizas vai nolietotas zobu birstītes lietošana nenoņem aplikumu, -  Jūs it kā tīrat zobus regulāri, bet nekvalitatīvi. Nolietota vai nepareiza zobu birstīte var būt par iemeslu arī dažādām smaganu problēmām.

Lai aizsargātu zobu birstīti no baktērijām, ieskām:

  • Mazgāt rokas pirms un pēc zobu tīrīšanas.
  • Ļaut zobu birstītei pilnībā izžūt istabas temperatūrā pēc katras tīrīšanas reizes, jo pašas kaitīgākās baktērijas iznīkst nonākot kontaktā ar skābekli.
  • Novietot zobu birstīti verikālā stāvoklī, lai ūdens, kas sakrājies zobu birstes saros, iztecētu un zobu birstīte izžūtu ātrāk.
  • Mainīt zobu birstīti ik pēc 3-4 mēnešiem vai biežāk, kad sānu sariņi atšķiras no kopīgās zobu birstītes saru rindas.
  • Mainīt zobu birstīti uzreiz pēc saaukstēšanās vai gripas saslimšanas, mutes iekaisuma, lai sevi pasargātu no atkārtotas saslimšanas.
  • Regulāri iztīrīt arī zobu birstītes uzgalīti, futlāri, trauciņu, kurā glabājat zobu birstīti, lai uzturētu tīru vidi un izvairītos no nopietnām baktēriju infekcijām.
  • Nelietot vienu zobu birstīti ar saviem ģimenes locekļiem. Dalot zobu birstīti ar kādu citu, pastāv risks, ka smaganu asiņošanas, mutes dobuma iekaisuma vai spēcīgas tīrīšanas gadījumā var rasties minimāla asiņošana, kas var palielināt dažādu infekciju risku.
  • Atsacīties no ieraduma glabāt zobu birsti slēgtā futlārī vai slēgtā traukā. Tas veido mitru vidi, kas ir uzņēmīga dažādām baktērijām.
  • Nelietot zobu birstīšu turētājus, kas paredzēti vairākām zobu birstītēm, bez atsevišķa turētāja/nodalījuma katrai birstītei - glāzes, krūzes, kastītes. Ja lietojat - regulāri iztīriet taruku, kā arī pievērsiet uzmanību, lai birstīšu sari nesaskarās savā starpā.
  • Neievietot zobu pastas tūbiņu zobu birstīšu traukā, sekot līdzi, lai zobu birstītes sari nepieskarās zobu pastas tūbiņai.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!