Kāds, kas augu dažādībā tik labi neorientējas, noteikti varētu kaķumētru uzskatīt par lavandu un otrādi, taču patiesībā tie ir divi dažādi augi, bet tomēr ar visai līdzīgām ārējām pazīmēm. Ja apskaud lavandas laukus Francijā, ir visas iespējas tikpat krāšņu un aromātisku iespaidu radīt arī pašu dārzā ar mums plaši pieejamajām kaķumētrām.

Kaķumētra (Nepeta cataria) atpazīstama ar gaišajām, mīkstajām, pūkainajām lapām un violetas vai baltas krāsas ziediem, kas atkarībā no šķirnes arī atšķiras ar izkārtojumu. Visbiežāk sastopamas tieši violetās kaķumētras, turklāt to līdzība ar lavandām ir apskaužama, tāpēc tās visai bieži sastopamas latviešu dārzos.

Foto: DELFI

Šim piparmētru dzimtas augam piemīt eiforiska ietekme uz kaķiem, taču aromāts tik tiešām nešķiet vilinošs arī cilvēkiem, tāpēc tās tiek audzētas vien dekoratīviem nolūkiem. Kaķumētras aromāts ir ļoti specifisks, tāpēc tās nav ierasts izmantot kā lavandu telpu aromatizēšanai, taču kā dārza dekors tās pavisam noteikti izskatās skaisti. Tā kā kaķumētras mīl plesties plašumā, tad tās ir kā radītas akmeņdārzu apzaļumošanā un izskaistināšanā. 

Kaķumētru labā īpašība ir tā, ka tās vienā vietā var augt 4-5 gadus, tāpēc šis krāšņums labi piestāvēs gan puķu dobēs, gan arī podos un traukos, ko var izkārtot pagalma teritorijā. Tā kā kaķumētras visai strauji izplatās, tad ierobežotos apstākļos labāk izvēlēties tās audzēt puķu podos, bet, ja var ļaut augam plesties, to var droši audzēt dobē. Dārzā augošas kaķumētras atbaida kaitēkļus, tāpēc tās ieteicams iesēt dobēs, kur nereti nākas saskarties ar dažādu kaitēkļu klātbūtni.

Senatnē kaķumētra izmantota apetītes rosināšanai, gremošanas un kuņģa darbības uzlabošanai. Pielietoja, lai mazinātu kuņģa un zarnu krampjus, vēdera uzpūšanos, novērstu sāpes menstruāciju laikā. Kaķumētru pielietoja arī saaukstēšanās gadījumos elpceļu iekaisuma un bronhīta gadījumos. Augu uzskatījuši arī kā nomierinošu līdzekli bezmiega, nervozitātes, histērijas, melanholijas gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!