Foto: Shutterstock

Rūgteni smaržojošas un izteikti violetām ziedu vālītēm – lavandas pēdējos gadus ir kļuvušas aizvien iecienītāks košumaugs mūsu dārzos, jo, audzētas piemērotos apstākļos, zied labi un piešķir dārzam krāsu un skaistu vertikālu akcentu. Uzzini, kā labāk parūpēties par skaisto lūpziežu dzimtas augu, bet, ja tavā dārzā lavanda neaug, bet vēlies pieredzēt to bagātīgo ziedēšanu, lasi, kur to var izdarīt, šajā rakstā – "Lavandu lauki Latvijā, kuros tagad baudīt reibinošo ziedēšanu".

Latvijā visbiežāk audzē angļu lavandu, jo ir liela iespēja, ka tā pārziemos. Lavandai patīk siltums, tādēļ nevar to audzēt ēnā, nepieciešams, lai vismaz sešas stundas tā saņem saules gaismu, norādījusi Dārzkopības institūta pētniece Solvita Zeipiņa. Lavandām nepatīk pārlieku liels mitrums, jo var attīstīties sakņu puve, tādēļ ir svarīgi, lai būtu laba drenāža vietā, kur izvēlas lavandas audzēt. Kā arī tai patīk, ja ir daudz brīvas vietas, lai būtu laba gaisa cirkulācija un augi nebūtu ilgstoši mitri.

Lavandu šķirņu klāsts ir samērā plašs, tādēļ ieteicams piemeklēt aukstumizturīgas šķirnes, tādēļ stādus iegādāties vislabāk pie vietējiem, mazajiem stādaudzētājiem, kas būs šķirnes pārbaudījuši, nevis pirkt lielveikalā. Kad augi jau veiksmīgi ieaudzēti, rudenī veic to apgriešanu, jo tas palīdzēs attīstīt spēcīgāku sakņu sistēmu, labāk varēs pārziemot skarbākos laika apstākļos. Ja nav sniega, kas tos pasargā no sala, var pārklāt ar labi drenējošu mulču.

Vairāk par lavandām lasi rakstā "Aromātiskās lavandas: ieteikumi audzēšanā, lai tās krāšņi ziedētu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!