Viens no mana dārza vectētiņiem ir no iepriekšējā saimnieka atstātais lazdas krūms. Kad tikko nopirkām māju, lazdu nocirtām, bet nepagāja ne ilgs laiks, kad krūms atkal izauga tikpat liels. Tagad pavasarī to apgriežu un ļauju augt.

Šogad, kā ne vienu gadu lazda ir pilna ar riekstiem. Atklājums bija sarkanā lazda, kas tagad gan vairs nav sarkanā krāsā, bet rieksti joprojām ir ar sarkanu nokrāsu.

Interesantas ir krokainās lazdas, ko var iegādāties kokaudzētavās. Arī tām ir rieksti, tomēr ne katru gadu.

Izrādās, ka lazda ne tikai dod mums garšīgus riekstus, bet to miza un lapas satur daudz vērtīgu vielu (miecvielas, ēteriskās eļļas, C vitamīnu, bioflavonoīdus), kas visi kopā palīdz asinsritei. Šī auga produkti vispār darbojas kā pretiekaisuma līdzeklis. Lazda tiek minēta kā pirmais līdzeklis pie sāpēm kājās, kad uz ādas sāk veidoties sīks zirnekļveidīgs asinsvadu zīmējums. Novārījums tāpat labi palīdz kuņģa iekaisumiem, tiek minēts kā labs līdzeklis asinsspiediena samazināšanai.

Vēl lazdas novārījumu dēvē par jaunības eliksīru, jo tas dod tonusu, tās produktu iedarbība samazina holesterīna līmeni un novērš aterosklerozes veidošanos. Iespējams, tieši šis līdzeklis mūs var aizsargāt pret infarktu, insultu un atmiņas zudumu.

Kādā no rakstiem par lazdas labajām īpašībām ir minēts, ka šis krūms ir vīriešu dakteris. Tas ir labs palīgs atsevišķu vīriešu slimību ārstēšanā. Izrādās, ka mūsu pašu dārzā ir atrodams kas unikāls, un nav nemaz jāmeklē citu zemju brīnumkoki, kas palīdz uzlabot mūsu dzīves kvalitāti.


Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!