Foto: Shutterstock
Atnāca, noplosījās un aizgāja – šie vārdi spilgti raksturo dabas stihiju nedarbus, ar kuru radītajām sekām ātri tikt galā nevar. Arī dārza augi, celiņi un ūdenstilpnes stipra lietus laikā tiek ietekmēti, tāpēc svarīgi zināt, kā turpmākajās reizēs tikt galā ar lietus un vēja atstātajām pēdām.

Ar plūdiem, slēgtiem autoceļiem un applūdušiem pagalmiem pavisam nesen saskārās un vēl joprojām sadzīvo Latgales iedzīvotāji, kad tur tika konstatētas pēdējo gadu stiprākās lietavas. Plašāk par stiprā lietus radītajām sekām atradīsi šeit.

Ar šāda mēroga postījumiem pašu spēkiem tikt galā ir teju neiespējami, tāpēc palīdzēt steidz pašvaldības un, ja nepieciešams, iesaistīta arī konkrētā ministrija ar ārkārtas stāvokļa izziņošanu. Lietus mūsu platuma grādos nav nekas neparasts, tāpēc gribējām pastāstīt, kā atgūt dārza skaistumu, ja uznāk lietavas, taču tās nav tik spēcīgas kā iepriekš minētās.

"PerryWood" raksta, ka stirpa lietus gadījumā, ūdens tik ātri augsnē neuzsūksies, tāpēc jācenšas atbrīvoties no esošajām peļķēm. Rezultātā zeme kļūst daudz viengabalaināka – lai to nedaudz kavētu, iespraud zemē dakšu.

Foto: Shutterstock

Ir augi, kas ilgi nevar stāvēt šādā mitrumā (pretējā gadījumā tie vienkārši nopūst). Ja lietavu radītās sekas nav galēji postošas, ņem talkā radus un spaiņus, un visi kopā likvidējiet ūdeni, cik vien iespējams. Vari apsvērt akmeņu salikšanu ap dažādiem augiem vai konkrētās dārza vietās – tas nenovērsīs, taču aizkavēs un ierobežos ūdens nonākšanu zemē.

Nereti var gadīties, ka lietus un vējš ir tik spēcīgs, ka salauž rožu zarus un noposta skaistās augu ziedlapiņas. Svarīgi pārbaudīt, vai augs nav izrauts no zemes un saknes neatrodas virspusē, jo tad nepieciešams ātri stādīt no jauna, lai tas nenobeigtos pavisam. Podos esošās puķes atceries pirms vētras ienest iekšā – seko līdzi laika prognozēm!

Lietus var aizskalot prom dārza augiem un stādiem nepieciešamās barības vielas, tāpēc jauna komposta pievienošana augsnei būtu ļoti nepieciešama. Īpaši tas attiecināms uz sakņu dārziņu augsni.

Ja kādā dārza stūri stāvējusi ķerra vai spaiņi, atceries tos kārtīgi iztīrīt un izslaucīt. Rāms un silts ūdens ir dažādu knišļu "paradīze".

Ir teiciens "aug kā sēnes pēc lietus", un to iespējams attiecināt arī uz nezālēm, kuras tieši šajā laikā vairojas vēl aktīvāk, tāpēc nevajag ravēšanu atlikt no dienas uz dienu. Par nezāļu apkarošanas veidiem lasi šeit. Tāpat paturi prātā, ka augus grūtāk stādīt sausā augsnē, tāpēc neilgu laiku pēc lietus vari izpausties šajā jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!