Foto: LETA
Lai ikvienu dārzniecības entuziastu priecētu paša dārzā audzētas krāšņas lilijas, svarīgi atcerēties pāris selekcionāru ieteiktās viltības. Ar dažām no tām pirms plašās liliju izstādes šajā nedēļas nogalē t/c "Spice" gatavi dalīties cēlo un smaržīgo ziedu audzēšanas eksperti.



Piemēram, lilijām tīk "silta galva un aukstas kājas". Tas nozīmē, ka sīpolus vēlams stādīt ēnainā vietā, zem lapām, bet tā, lai pats zieds augtu saulē.

Lai liliju skaistums būtu pieejams pēc iespējas ilgāk, ziedus nav ieteicams stādīt lielos, monolītos blāķos. Ciešos stādījumos ziedos ātri var izplatīties pelēkā puve un pārņemt visu liliju koloniju. Tāpēc lilijas labāk izmantot kā košu dārza akcentu, vienā vietā stādot trīs līdz desmit sīpolus un kombinējot tos ar citiem ziediem, piemēram, astilbēm vai flokšiem.

Lilijas jau senatnē apdzīvojušas plašu areālu, Eiropā sākot no Pirenejiem uz ziemeļiem, tālāk uz austrumiem un Ķīnu. Ķīnā sastopama visplašākā liliju dažādība – arī ziedu veikalos redzamās tradicionālās, lielās, smaržīgās un baltās lilijas nāk no Ķīnas. Savukārt Amerikai raksturīgas savas šķirnes, kas piemērojušās vietējiem apstākļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!