Foto: Shutterstock
Lodžija ir telpa, kas var kļūt par krāšņu istabas turpinājumu, vai arī var pārvērsties par savdabīgu atpūtas telpu. "Delfi Māja un dārzs" apkopoja ārvalstu plašsaziņas līdzekļu padomus, kā labāk iekārtot un dekorēt lodžiju ar ziedu palīdzību.

Pateicoties krāšņiem ziediem un augu kombinācijām, lodžiju var pārvērst par ziedošu dārzu dzīvoklī. Lielas stikla durvis kā robežsiena starp istabu un lodžiju, rada iespaidu, ka lodžijas telpa ir apvienota ar viesistabu, tomēr vienlaicīgi - to starpā ir neredzama siena. Izvēloties šādu risinājumu, eksperti iesaka, viesistabas un lodžijas iekārtojumā izvēlēties vadlīnijas. Mūsdienu pakešu durvis nodrošinās siltumu istabā un apslāpēs skaņas un trokšņus.

Aiz stiklotās sienas iespējams ierīkot atpūtas telpu ar mīkstām, ērtām mēbelēm. Papildus apgaismojums lodžijā radītu patīkamu gaisotni vēlos vakaros, bet dienā - krāšņie puķu podi un augi pasargātu no tiešajiem saules stariem. Krāšņie augi rada patīkamu gaisotni telpā.

Tomēr jāatceras, ka ziedi prasa arī rūpīgus kopšanas pasākumus: vienu reizi dienā tie ir jāaplej un reizi nedēļā - jāmēslo ar īpašu ziedošiem ziediem paredzētu mēslojumu, lai puķes krāšņi ziedētu ilgāku laiku.

"Ziedoša" lodžija izskatās krāšņa un gaumīga, ja tās iekārtošanā tiek izmantoti saskanīgi augi. Novietojot uz balkona vai lodžijā podiņus vai vāzes ar dekoratīvajiem ziediem, to kompozīcija jāveido, vadoties pēc augu krāsas, formas un augšanas prasībām.

Kombinējot augus pēc krāsas:

-       labi saskan siltie toņi (oranžs, sarkans, dzeltens, krēmkrāsa) un vēsie toņi (zils, violets, purpursarkans); ar spilgtas krāsas toņiem iespējams akcentēt kādu vietu, bet šķietami attālināt kādu objektu palīdz zilie un pelēkie toņi,

-       ja lodžijā ir spilgta gaisma, tad ieteicams izvēlēties augus siltas krāsas toņos, bet lai šķietami mazinātu spilgto gaismu, jāizmanto pelēkas vai baltas krāsas augi.

-       ja lodžijā ir pārāk liela ēna, vizuāli to atdzīvina dzeltenas, sarkanas un oranžas krāsas ziedi,

-       kompozīcijas priekšā jāstāda ziedi ar dekoratīvām lapām, lai izceltos to krāšņums.

Kombinējot augus pēc formas:

- eksperti iesaka izvairīties no pārlieku daudzām un dažādām ziedu formām (ieteicams trīs līdz četras).

- kompozīcijas centrā ir garākie augi, bet pa malām - īsākie, turklāt garākos augus izvieto mazākos laukumos, bet īsākos augus - plašākos.

Lodžijā var turēt dažādu veidu augus - gan audzētus dārzā, gan istabas augus. Iecienīti ir tieši viengadīgi augi, kas neprasa papildus rūpes. Tie izskatās labi gan atsevišķi sastādīti, gan ziedu kompozīcijās.

Vairums augu iespējams kombinēt, līdz ar to kompozīciju variācijas ir bezgalīgas un to krāšņums atkarīgs no saimnieku vēlmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!