Rozēm piemīt kāds dievišķs spēks un enerģija, ko nevar vien beigt apjūsmot. Tieši tāpēc katrs dārza īpašnieks vēlas ierīkot kaut vienu rožu krūmu, ar ko priecēt acis. Ja līdz šim esi atturējies no rožu audzēšanas, jo nav pārliecība par to kopšanas priekšnoteikumiem, nu vairs nebūs iemeslu pretoties šim dārza kārdinājumam.

Kāpēc izvēlēties rozes?

Rozēm ir ļoti daudz šķirnes, taču tās visas vieno tas, ka šie augi rotā dārzu gandrīz visu sezonu. Ievērojot rozēm nepieciešamos apstākļus, tās var ziedēt no jūnija sākuma līdz pat vēlam rudenim, un tāpēc vien būtu vērts apsvērt domu par rožu audzēšanu savā piemājas karalistē. Dažus mulsina rožu ieviešana, jo tās mēdz būt kaprīzas, tomēr tāds iespaids radies tikai tāpēc, ka trūkst informācija par to audzēšanas apstākļiem un auga īpatnībām. Rozēm ir grūti pārdzīvot pavasari, kad laikapstākļi ir mainīgi un temperatūra ir svārstīga, tomēr zinot pāris rožu audzēšanas knifus, tās veiksmīgi pārcietīs un atrādīs savu ziedēšanu jau jūnijā. Rozes pieņemts stādīt pavasarī vai arī agrā rudenī, tāpēc šie padomi būs noderīgi gan agrajiem rožu stādītājiem, gan arī tiem, kas šo dārza darbu atliks uz rudens pusi. 

Stādīšanai piemērota vieta

Rožu audzēšanai noteikti jāizvēlas saulaina un gaiša vieta, jo augam dienā jāsaņem vismaz 5-6 stundu saules enerģija. Vislabāk rozes augs rīta saules pusē, jo pirmie saules stari ir visiedarbīgākie. Tomēr jāraugās, lai saules tveice nebūtu pārāk liela, pretējā gadījumā augs izkaltīs. Pirms stādīšanas noteikti jāizvērtē, kur dārzā būtu drenēta, ar trūdvielām bagāta augsne, turklāt gaisa caurlaidīga. Tā kā rozēm ir ļoti dziļa sakņu sistēma, īpaša uzmanība jāvelta tam, lai augsne būtu pienācīgi sagatavota. Noteikti jābūt iznīcinātām visām nezālēm, bet bedrei jābūt vismaz 50 cm dziļai. Bedres apakškārtu ieteicams sadurstīt ar dārza dakšu, lai gaiss un siltums vieglāk piekļūtu auga saknēm.

Stādīšanas process

Rožu audzēšanai nepieciešams sagatavot labi drenētu, ar trūdvielām bagātu un gaisu caurlaidīgu augsni. Iepriekš sagatavoto augsni jāieber bedrē un stāds jāliek tajā, piespiežot saknes ar rokām, lai augsne starp saknēm sablīvētos. Atlikušo bedri piepilda ar augsni un sablīvē pietiekami augsni, lai stāds būtu stabili iestādīts. Stādot rozi, potējuma vieta jāiegremdē zemē 5-8 cm dziļumā. Tādā veidā tiek aizsargāta gan potes vieta no sala bojājumiem, gan arī radīti pateicīgi apstākļi pamatnes pumpuru veidošanai. Šādā veidā roze tiek pasargāta arī no potējuma vietas izlūzuma. Kad roze ir iestādīta, jāizveido zemes valnītis, lai ūdens nenotecētu. Pēc iestādīšanas svarīgi augu kārtīgi aplaistīt, citādi augošās saknes var aiziet bojā. Ne tikai sākumā, bet arī vēlāk ik pa laikam pavasarī ar dārza dakšas palīdzību var sadurstīt zemi ap augu, lai saknēm tiktu pievadīts vairāk gaiss.

Mēslošana

Jauno rožu stādu mēslošana jāsāk aptuveni 3-4 nedēļas pēc iestādīšanas, jo tad saknes ir jau iesakņojušās un paspējušas izveidoties arī jaunas saknītes. Mēslošanai var izmantot kūtsmēslus, vircu vai kādu kombinēto minerālmēslojumu ziedošajiem augiem. Pavasara sezonā rozes noteikti divas reizes jāmēslo ar slāpekli, jo tas palīdzēs augam atmosties un saņemties ziedēšanai. Rozes ir prasīgas pret bagātīgu mēslojumu, turklāt tam noteikti jābūt organiskam, lai rozes krāšņi ziedētu. Ir pieejami arī speciāli mēslojumi rozēm, taču ļoti labi derēs jebkuri kūtsmēsli. Augsnes reakcijai jābūt neitrālai vai arī vāji skābai, citādi pat bagātīgi mēslojot rozes nespēs uzņemt barības vielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!