Laikā, kad daba pamazām pošas mieram, ir pāris augi, kas vēl sparīgi zied līdz pat pirmajām lielajām salnām un pat sniegam, viens no tiem ir klinšrozīte. Kā izrādās, tad klinšrozīte jeb krūmu čuža 2015. gadā izvēlēta kā Latvija gada koks. Tieši tāpēc portāls ''Tavs Dārzs'' vēlas iepazīstināt lasītājus vairāk ar šo izturīgo augu, kas tik ilgi priecē ar skaistajiem ziediem.

Ne velti šis dārza augs strauji ieguvis popularitāti ne tikai dārznieku vidū. Arvien biežāk piemājas dārzos tiek ieviests šis ilgi un bagātīgi ziedošais augs. Lai arī vizuāli ar rozi šim košumkrūmam līdzība ir pavisam neliela, tas tikpat iederīgi iekļaujas gan lauku, gan pilsētas dārzos. Nosaukumā iekļautais vārds ''klints'' skaidro šī auga izturību, jo tās patiesi spēj pārciest pat skarbākos apstākļus, piemēram, lielu gaisa piesārņojumu pilsētā. Klinšrozītes ir vidēji ātraudzīgi augi un to izmanto gan grupās, gan brīvi augošos dzīvžogos.

Prasības klinšrozīšu audzēšanai

Klinšrozītes noteikti piedien pie puķēm, kam patīk saulaina vai viegli noēnota vieta, bet augsnes ziņā vajadzētu izvēlēties vidēji mitru, caurlaidīgu, vidēji bagātu, skābu līdz viegli sārmainu augsni. Turklāt klinšrozītes labi augs arī pilsētas apstākļos, tāpēc arī mazajos piemājas dārzos tās noteikti var tikt ieviestas.

Kā stāsta kokaudzētavas ''Baltezers" vadītājs Varis Kazaks, klinšrozītes ir ļoti izturīgs, mazprasīgs augs, kas priecēs ar saviem bagātīgajiem ziediem no jūnija līdz pat sniegam, turklāt to ziedi sastopami baltā, rozā, dzeltenā, krēmkrāsas un oranžā krāsā, bet lapojums ir vai nu pelēcīgi zaļš vai zaļš. Augs spēj sasniegt pat 130 centimetru augstumu, taču ir šķirnes, kuras augumā ir 50-80 centimetru, dažas pat tikai 20 centimetrus garas.

Klinšrozīšu vislielākā vērtība ir to dekorativitāte – tās izmantojamas gan nogāžu apstādīšanai, lielu platību nosegšanai un nelielu dzīvžogu veidošanai, gan stādītas grupās, tās būs kā interesants dārza akcents. Lai palutinātu klinšrozītes, tās ieteicams mēslot ar organiskajiem mēslojumiem, piemēram, melnzemi, biohumusu, bet derēs arī lapu koku kompleksais mēslojums. Tā kā šo košumkrūmu neapdraud praktiski nekādi kaitēkļi un slimības, tāpat arī nav jādomā, kā to pasargāt no ziemas sala, turklāt neviena tā daļa nav indīga, tie ir ideāli augi aizņemtu cilvēku un ģimeņu dārzos, jo ap klinšrozīti nav jāčubinās – vienīgā kopšana ir košumkrūma apgriešana vēlā rudenī, kad tiek nogriezti vecie ziedi, kā arī pavasarī katru gadu apgriežot trešdaļu puslodes formā, vai pat pusi no krūma, ja tas iepriekš nav veidots, lai vasarā tas ataugtu kupls un krāšņs, jo klinšrozītes zied uz pašreizējā gada dzinumiem, raksta portāls Darznica.lv.

Populārākās šķirnes

Tā kā klinšrozītes pārdod konteineru stādos, tad tās var stādīt jebkurā laikā, arī šobrīd, un tā kā gaidāms ne viens vien stādu tirdziņš, vērts iepazīties ar populārākajām šķirnēm. Lielākoties visas šķirnes zied no jūnija līdz oktobrim un pat nedaudz vēlāk, taču tās atšķirās ar ziedu krāsu, lapojumu un vainagu. Klinšrozīšu (Potentilla fruticosa) šķirnei ''Abbotswood'' raksturīgs noapaļots un blīvs lapojums ar baltiem ziediem, savukārt ''Chilo'' šķirnes ziedi ir dzelteni, bet lapojums smalks, kas vēlāk iekrāsojas ar krēmbaltām maliņām. Ļoti interesanti izskatīsies ''Lovely Pink'' šķirne ar rozā ziediem, atgādinot par saulaino un silto vasaru. Spilgtākam un košākam dārza akcentam var izmantot šķirni ''Red Ace'' ar oranžsarkaniem ziediem vai ''Red Robin'', kas rotās krūmu ar sulīgi sarkaniem ziediem.

Interesanti, ka pie Kandavas ir unikāls dabas liegums - Čužu purvs, vasarā tas viss ir vienos ziedos. Kā tur izskatās, vari aplūkot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!