Nereti kaķi dārzā vai vasarnīcā var kļūt par īstu sodību. Pūkaiņiem patīk koptās dobes izmantot kā tualeti, aktīvi izrakņājot augsni.

Manīgie murrātāji mēdz aktīvi medīt dārzā apmetušos dzīvnieciņus un putnus (un viņus nesatrauc tas, ka pagalma saimnieki rūpējas par čivinātājiem un baro tos... Patiesībā kaķi par to pat ir ļoti priecīgi!). Kaķi ir ļoti aktīvi teritorijas iezīmētāji, šajā procesā bojājot gan kokus, gan krūmus. Galu galā, minkas var izvēlēties puķu dobes kā labāko vietu, kur izgulties un baudīt silto saulīti. Un tas, ka šādā veidā tiek izgulēti un bojāti puķu apstādījumi, ir cilvēku problēma, ne kaķu!

Vārdu sakot, ir neskaitāmi iemesli, kādēļ vajadzētu zināt, kā pasargāt savu pagalmu un dārzu no svešiem kaķiem.

Kā to paveikt humānā veidā, neaizvainojot četrkājaino kaimiņu un neradot viņā vēlmi stāties uz kara takas? Lūk, septiņi padomi!

Pārrunas ar mincīša saimnieku

Karu vislabāk sākt ar pārrunām, protams, runājot nevis ar kaķi, bet viņa saimniekiem. Vairumā gadījumu pa mazdārziņiem un pagalmiem klīst nevis bezpajumtnieki, bet mājas kaķi, tādēļ ir vērts parunāties ar kaimiņiem un pasūdzēties par četrkājaino problēmu jūsu dārzā.

Ja kaimiņu kaķis jūsu dārzu izmanto kā jūsu loloto putnu medību vietu, iesakiet kaimiņiem iegādāties (vai nopērciet paši) kaķim speciālo kakla siksniņu. Zooveikalos ir pieejami gan vienkārši modeļi ar zvārgulīšiem, kas melodiski šķindinās, dzīvniekam skrienot, gan arī sarežģītas elektroniskās ierīces, kas reaģē uz asām kaķa kustībām (medību laikā) un izplata skaņu vai gaismas signālus, tādējādi brīdinot putnus par briesmām.

Augsnes apstrāde

Kaķi nekad nenokārtosies mitrā un blīvā augsnē, jo viņiem patīk smilšaina un sausa zeme. Tādēļ, ja iekoptajās puķu un dārzāju dobēs būs lekna melnzeme, dzīvnieki tām ies ar līkumu.

Augsni var nostiprināt ar speciālu tīklu, kam uzber plānu zemes kārtiņu - kaķis nekad neizmantos tādas labierīcības (lasīt - puķu dobi), kurās nevar rakt zemi.

Cits efektīvs risinājums - dobi papildināt ar dekoratīviem oļiem vai gliemežvākiem. Vai citiem pēc kaķa mērogiem pietiekami smagiem objektiem.

Robežu stiprināšana

Kā kaķi iekļūst jūsu pagalmā? Ja sētā ir caurums, pēdējais laiks to salabot. Ja kaķi dārzā iekļūst, izmantojot zemus koku zarus, tos var nozāģēt.

Atvērtā plānojuma teritorijā var mēģināt veidot "robežjoslu", piemēram, no grants šķembām. Kaķiem šāds "segums" nepatīk. Cits risinājums - veidot kajenas piparu (čili) vai suņu kolejas (coleus canina) apstādījumus - ne kaķiem, ne suņiem nepatīk šo augu smarža.

Speciāla teritorija dzīvniekam

Ja pagalma tuvumā ir brīvs, neviena neaizņemts stūrītis, izmantojiet to kā "zibens novedēju", proti, izveidojiet tur nelielu smilšu kasti ar sausām, irdenām smiltīm vai iestādiet baldriānu. Ja kaķiem iepatiksies jūsu izveidotā "ballīšu" vieta, viņi liks mierā jūsu dārgās puķu dobes.

Automātiskā laistīšana un citas ierīces

Cīņā ar nelūgtiem pagalma viesiem ļoti efektīva ir šķietami banālā metode - automātiskā laistīšana ar kustību sensoriem. Kā zināms, vairumam kaķu ļoti nepatīk ūdens.

Zooveikalos ir pieejamas arī dažādas elektroniskas ierīces, kas paredzētas, lai dzīvniekiem nerastos vēlme apmeklēt kādu teritoriju.

Asi aromāti

Kaķiem nepatīk etiķa un ožamā spirta aromāts. Teritorijas perimetru var iezīmēt ar šajos šķīdumos samitrinātām lupatiņām, tiesa, ik reizi, pēc lietus, lupatiņas atkal ir jāsamērcē kodīgajā šķīdumā.

Ja nezināmu iemeslu dēļ iekrājušās apelsīnu vai citronu mizas, arī tās var izmantot kā "ieroci" (ņemiet vērā, mizām jābūt svaigām). Zooveikalos ir pieejami arī speciāli ķīmiskie aromāti, kas nepatīk kaķiem.

Ja dzīvnieks jūsu teritoriju sācis apmeklēt salīdzinoši nesen un viņam nav vēl izstrādājies paradums te apgrozīties regulāri, ar asu aromātu palīdzību šo ideju var izskaust pašos pamatos.

Kaķis vai suns

Pats par sevi saprotams, svešus kaķus no teritorijas viscentīgāk padzīs kareivīgs suns vai savs runcis. Salīdzinājumā ar kaķenēm runčiem ir daudz privātīpašnieciskāks raksturs un viņi daudz nopietnāk uztver "savu teritoriju" (kas patiesībā ir jūsu, bet dzīvnieks tā nedomā) un aktīvāk aizstāv to no nepiederošām personām un dzīvajām radībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!