Foto: Shutterstock
Ziemā dārzos rosīties nevaram, bet tā vietā varam plānot savu dārzu un pasūtīt dažādas sēklas vai rezervēt augus pavasarim. Šoreiz aplūkosim, iespējams, daudziem nedzirdētu vārdu – monostādījumi. Kas tie ir un kādus augus tajos izvēlēties, padomos dalās pieredzes bagātā Bulduru Dārzkopības vidusskolas pasniedzēja Mariana Smona.

Dārza augu kompozīcijas veiksmīgai tapšanai ir dārzam piemērota stādījumu tipa izvēle. Visus dārza pamattipus varam iedalīt divos – monostādījumos un jaukta tipa stādījumos. Jaukta tipa stādījumus var izdalīt vēl divās atsevišķās sadaļās – bloku stādījumi un matricas stādījumi. Savukārt bloku stādījumi sadalās vēl sīkāk – monoblokos un jaukta tipa blokos. Šoreiz stāstīsim par to, kas ir monostādījumi.

Kā stāsta dārzkopības speciāliste, monostādījumi ir viens no populārākiem apstādījumu veidošanas pamattipiem. Tie vienmēr ir ļoti skaisti savā vienkāršībā un vienotībā. Turklāt lieliski iederas mūsdienu arhitektūrā. Vienkārši sakot – dobēs ir sastādīti vienas sugas vai šķirnes augi, kas labi izskatās visas sezonas garumā.

Pirms to ierīkošanas ir jāapsver un jāizvērtē vairākas lietas:

  • kā šādi augi izskatīsies no pavasara līdz rudenim;
  • kādu krāsu, struktūru un faktūru vēlaties redzēt savā monostādījumā?
  • cik viegli būs uzturēt un kopt šādu dobi;
  • vai augi, ko esat izvēlējušies, labi jutīsies Latvijas klimatiskajos apstākļos, tos neapdraudēs slimības un kaitēkļi?
  • vai augi jutīsies labi mūsu dārzā? Vai šeit tiem būs piemērota augsne un augšanas apstākļi? Vai izvēlētajam augam saulē neapdegs lapas? Vai ēnā tas nesāks nīkuļot?
  • ja kā materiālu izvēlēsimies viengadīgus augus – vai varēsim tos atļauties monostādījumus (tas būs dārgs prieks);
  • vai būsim apmierināti, ja monostādījums no ziemcietēm sāks ziedēt tikai vasaras vidū (vai otrādi – noziedēs vasaras sākumā), bet pārējā laikā būs tikai zaļā masa (lapas)?
Foto: Shutterstock

Kādus augus izvēlēties?


Smona uzsver, ka labāko augu monostādījumos vērts izvēlēties daudzgadīgos augus, turklāt tādus, kas atbilst visām iepriekš minētajām prasībām. Iedomājamies no praktiskās puses – kā būs, ja monostādījumiem izvēlēsimies tikai flokšus? Tos ļoti bieži skar miltrasa, kā rezultātā viss skaistais flokšu lauks var palikt nepievilcīgs. Kā atgādina speciāliste, monostādījumi bieži vien var būt arī zāliena aizvietotāji, piemēram, ja kādā dārza vietā zāle negrib augt, tad tur var ierīkot sedzējaugu (augus, kas nosedz augsni), monostādījumus.

  • Jāizvēlas augi, kas ir skaisti visas sezonas garumā (līdz pat rudenim);
  • Var izvēlēties augus ar interesantām lapām;
  • Monostādījumos var izvēlēties arī augus, kam ir ziemzaļas un blīvas lapas. Šādi augi patiks arī tiem, kam ravēšana nav lielā cieņā.


Monostādījumiem var izvēlēties viengadīgas un divgadīgas puķes ar pašizsēju, piemēram, ešolcijas (Eschscholzia), uzpirkstītes (Digitalis), arī Buenosairesas verbēnu (verbena bonariensis), bet, jāņem vērā, ka tā sāks ziedēt tikai vasaras vidū. Tāpat monostādījumos labi izskatīsies vairākas ziemcietes, piemēram, trīskāršā valdšteinija (Waldsteinia ternata), biteņu valdšteinija (Waldsteinia geoides), lielsakņu gerānija (Geranium macrirhizum), kas saukta arī par lielsakņu gandreni, kā arī asziedu ciesa (Calamagrostis acutiflora) un rodžersijas (Rodgersia), kam ir skaistas lapas un ziedi) un citus augus.

Foto: Shutterstock

Monostādījumu piemēri


Buenosairesas verbēna (verbena bonariensis).

Stepjulīgas.

Rodžersijas.

Biteņu valdšteinija.

Asziedu ciesa 'Karl Foster' (Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster').

Lūk, cik skaisti graudzāles izskatās monostādījumos!

"Tavs Dārzs" vērtīgas atziņas par monostādījumiem guva Bulduru Dārzkopības vidusskolas rīkotajos mūžizglītības kursos "Dārza dizains un plānošana", kur lektore Mariana Smona dalās padomos, kā plānot, projektēt, ierīkot un kopt savu dārzu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!