Foto: Shutterstock
Mēslojumu augiem, protams, var iegādāties jau gatavu, tāpat var izmantot arī kompostu, gatavot vircu un citādi pabarot dārzu, taču vienkāršākais veids, kā iegūt ļoti vērtīgu barības vielu augiem, ir izmantot pāri palikušos kafijas biezumus.

Par neparastām metodēm dārzkopībā grūti noticēt, ja nav dzirdēta kāda pieredze un apstiprinājums tam, ka tas patiesi strādā. Pozitīvs apstiprinājums par kafijas biezumu efektivitāti meklējams pie Bahšteinu ģimenes, kas brango ražu dārzā nodrošina ar bioloģiskām metodēm saimniekošanā. Raivis, kas ģimenes saimniecībā ir atbildīgā persona par augu labsajūtu un veselību, stāsta, ka darbā ieviests spainītis, kur katrs izber kafijas biezumus. Kolīdz spainītis ir pilns, biezumi tiek pārvesti uz mājām un izmantoti dārzā. Raivis tos vienkārši izbārsta pa zemi, kur kaut kas aug. Īpaši labi kafijas biezumi noderēšot tiem, kas sūdzas par augsnes sastāvu – biezumi uzlabo augsni, turklāt salīdzinoši īsā laika periodā. Pateicoties kafijas biezumiem, mikrobioloģisku procesu ietekmē zeme straujos tempos atdzīvojas, tāpēc vēl bez kaisīšanas dārzā biezumus var droši bērt kompostā – tie paātrinās trūdēšanas procesu, skaidro Raivis.

Ja šoruden paredzēti vēl kādi stādīšanas darbi un sekmīgākam rezultātam uzlabot augsni nenāktu par ļaunu, tad zini, ko izmantot. Ja visi dārza darbi jau izdarīti, kafijas biezumus var izmantot nu jau telpās augošajiem zaļumiem. Šajā gadījumā kafijas biezumus ieteicams nedaudz apžāvēt, lai nesāk veidoties pelējums no mitruma, un to vislabāk izdarīt, biezumus izkaisot uz avīzes vai cepamā papīra un dažas dienas, ik pa brīdim apmaisot, apžāvējot. Ieguvējs būsi no dažādiem aspektiem – mājoklis patīkami smaržos un iegūsi ļoti vērtīgas barības vielas augiem. Vairāk par kafijas biezumu pielietošanu telpaugiem lasi šeit.

Augu labvēlībai var izmantot dažādus kafijas biezumus – gan tos, kas palikuši pāri, aplejot krūzītē, gan tos, kas sakrājušies kafijas automātā vai tiek porcionēti katrā kafijas pagatavošanas reizē speciālā aparātā. Galvenais, lai kafijas biezumi ir lietoti un nav jau sākuši pelēt, citādi tie var veicināt augu bojāšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!