Foto: Shutterstock
"Magnolija nemaz nav tik sarežģīts koks, ja visu izdara pareizi. Arī rododendrs neaugs, ja to iestādīs smiltī vai melnzemē un nelaistīs. Nevajag arī gaidīt, ka augs, kas ir piemērots apstākļiem Kurzemē, augs Latgalē," tā par magnoliju audzēšanu Latvijas dārzos stāsta Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza Kokaugu laboratorijas vadītāja Madara Lazdāne.

Šajā rakstā uzzināsi: 
- kad un kā stādīt magnolijas savā dārzā; 
- kāda vieta dārzā magnolijām būs piemērotākā;
- kam pievērst uzmanību, izvēloties magnolijas stādus;
- kā kopt magnolijas pēc iestādīšanas;
- cik ilgi būs jāgaida līdz pirmajiem ziediem.

Magnolijas dārzā vairs nav nekas eksotisks, uzskata Lazdāne. "Selekcionāri šobrīd izklaidējas ar magnolijām. Šķirņu apjoms visu laiku ļoti aug. Pa pagalmiem pastaigājot, bieži var redzēt pirmās šķirnītes, un ne tikai Kurzemē, bet arī Vidzemē un Latgalē."

Tieši tādēļ pirms došanās uz stādaudzētavām kociņa meklējumos jāizdara mājasdarbs un jāizpēta, kādas magnoliju šķirnes audzējamas konkrētajā salcietības zonā, jo ne vienmēr viss, kas pieejams stādaudzētavās, ir audzējams mūsu dārzos, – dažas no tām, iespējams, Latvijas ziemas var pārlaist tikai ziemas dārzos. "Ne vienmēr stādaudzētājiem var ticēt, bet var pārbaudīt, ko viņi saka," smaida Botāniskā dārza speciāliste. Magnoliju stādus stādaudzētāji lielākoties ievedot no Polijas, nevis pavairo tepat Latvijā, jo tas ir gana sarežģīts darbiņš.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!