Foto: Shutterstock
Varbūt pēc nosaukuma ne visi tās atpazīst, bet pēc izskata jau nu gan – mārpuķītes ir vienas no pirmajām dārza rotām, priecējot ar piemīlīgā paskata ziediem, sākot no pavasara un beidzot ar vēlu rudeni, kad pat sals nespēj pārtraukt ziedu tiekšanos pēc saules.

Mārpuķītes var dēvēt par nepacietīgām puķēm, jo tās ļoti spītīgi, neskatoties ne uz ko, tiecas pretī dienasgaismai. Interesanti, ka pat tad, ja zāliens svaigi nopļauts, jau visai drīz izsprauksies smalkie ziediņi, gluži kā pirmīt paslēpušies no pļaujmašīnas.

Mārpuķītes ir daudzgadīgas puķes, kas izaug 10-15 cm augstumā, ziedi diametrā var sasniegt pat 3-4 cm atzīmi, tās audzējamas lielos un mazos dārzos, podos, silītēs un zālienos, tāpat ar tām var skaisti izrotāt balkona apstādījumus. Mārpuķītes nav prasīgas pret apstākļiem, taču vislabāk augs mitrās, auglīgās vietās, arī saulainās vai daļēji saulainās vietās, norāda ''Dārziņam''.

Foto: Pixabay

Viens no veidiem, kā arī savu piemājas teritoriju vai zālienu izrotāt ar mārpuķītēm – iegādāties zāliena sēklas ar šo puķu sēklu piejaukumu. Var iegādāties arī atsevišķi mārpuķīšu sēklas un tās izkaisīt zālienā – skaisti izskatīsies vairāku mēnešu garumā, un pat pēc zāliena pļaušanas puķes ataugs ar jauniem ziediem. Esošos zālienos var tās piesēt, ar grābekli viegli nogrābjot, lai auga sēklas nobirst līdz zemei. Ja ļaus mārpuķītēm pārziedēt un nobriedināt sēklas, tās pēc tam sasējas pašas.

Mārpuķītes var iegādāties arī kā stādus podiņos, tad nu tās var droši pārstādīt ziedošas dārza kastēs, dobēs vai citos apstādījumos. Ja gribas bagātīgāku apstādījumu, tās izstāda aptuveni 15-20 cm attālumā vienu no otras, iesaka ''Mārupes sēklas''. Šīs pievilcīgās puķes atrodamas dažādu krāsu – baltas, sarkanas, rozā un arī jauktu krāsu. Ir sēklu paciņas ar dažādu krāsu ziedu mārpuķītēm.

Ja vēlies no sēklām izaudzēt stādus, aprīlis un maijs ir īstais laiks, kad tās sēt kasetēs, jo pie 18-22 oC temperatūras tās sadīgs 2-3 nedēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!