Foto: Shutterstock
Agrajā pavasarī visbiežāk dobes, kastes un iekarināmos podus rotājam ar atraitnītēm, kas ir labi pazīstamas, taču ir arī citi augi, un ne mazāk skaisti un viegli kopjami. Vienas no tām ir balzamīnes, kas izceļas ar ziedu košumu.

Balzamīnes var pazīt pa gabalu – daudzveidīgu krāsu ziedi, bagātīga ziedēšana, kompaktais augums un spilgtais tēls nepaliks nepamanīts nevienā puķudobē. Auga augstums parasti ir no 15-25 cm. Kā raksta stādaudzētava savā mājaslapā ''Kimjāņi'', balzamīnes nereti tautā dēvē par čaklajām Līzītēm, un tas tāpēc, ka augs bagātīgi un nepārtraukti zied.

Kas attiecas uz balzamīņu audzēšanai piemērotām vietām, jāzina, ka tās var stādīt gan saulainā, gan ēnainā vietā, tāpēc arī tās tiek dēvētas par unikālām. Balzamīnes var stādīt gan dobēs, gan kompozīcijās, vertikālās sienās, balkonu kastēs, iegarenos podos u.c., raksta stādaudzētava ''Kļaviņas''. Balzamīnēm patīk silta vasara – vēsākos un īpaši lietainos periodos cieš maigās ziedlapiņas.

Ideāli, ja ir iespēja apstādījumu sagatavot ar dažus gadus nostāvējušiem kūtsmēsliem – pie šādiem nosacījumiem lapas izaugs tumši zaļas, bet ziedi bagātīgi un koši.

Foto: Pixabay

Balzamīnes ir daudzgadīgi augi, taču visbiežāk tās tomēr audzē kā viengadīgas. Ziedu krāsu spektrs ir ļoti raibs – balti, rozā, sarkani, oranži, divkrāsu, ar pildītiem ziediem u.c. interesantām pazīmēm. Dēstus balzamīnēm jāsāk audzēt februārī, martā, lai maija beigās un jūnijā jau sagaidītu ziedam šos augus. Ja negribas tik daudz laika veltīt stādu audzēšanai, var jau iegādāties izlolotus podiņos, un tad tikai atliek iestādīt pienācīgā vietā. Stādot balzamīnes ārā pavasarī, jāatceras, ka balzamīnes ir jutīgas pret salnām, tāpēc tie pamazām norūda un jāpieradina arī pie vēsākiem apstākļiem.

Viena no bīstamībām balzamīņu audzēšanā ir miltrasa, kas ir biežākais iemesls, kāpēc augs aiziet bojā. Ja laikus nepamana slimības pirmās pazīmes, pavisam īstā laikā var tikt nopostītas visas balzamīnes. Stādaudzētavas min, ka pret neīsto miltrasu izturīgas ir Jungvinejas balzamīnes, kurām ir daudz un dažādu šķirņu.

Jāatceras, ka balzamīnēm bīstama ir gan iekaltēšana, gan pārmērīga laistīšana. Ja mitruma būs par daudz, lapas un ziedi nobirs, ja par maz, nokaltīs, tāpēc jācenšas pielāgoties auga vajadzībām. Kopšanā jāatceras noziedējušos ziedus nokniebt, tas nodrošinās ilgāku ziedēšanu. Rudenī augu var pārstādīt podā un audzēt kā telpaugu kādā vēsākā telpā.

Der atcerēties, ka balzamīnes ļoti viegli pavairojamas, nolaužot zariņus un ļaujot tiem ūdenī apsakņoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!