Foto: Shutterstock

Heihēra ir viens no nedaudzajiem augiem, ar kuriem krāsu dažādību un krāšņumu vari ienest kā saulainā, tā arī noēnotā vietā. Vairāk par heihēru audzēšanu un kopšanu uzzināsi šajā "Delfi" rakstā. Taču raksta turpinājumā iepazīsimies ar heihēru krāšņo krāsojuma un šķirņu dažādību.

Heihēra 'Melting Fire', kas izcelsies uz visu augu fona. Augam piemīt izteikti violetsarkans, ļoti krokots lapojums, savukārt jaunās lapas – asinssarkanas. Augstumā augs sasniedz 30 līdz 40 centimetrus. Labprāt augs saulē vai pusēnā. Jūnijā un jūlijā zied baltiem ziediem. Lielisks augs akmensdārziem vai grupu stādījumos.

View this post on Instagram

A post shared by Sana (@sanaas.garden)

Heihēra 'Lime Marmalade'. Priecēs ar koši dzeltenzaļām, viļņotām lapām, taču jūlijā un augustā, tāpat kā 'Melting Fire', priecēs ar baltiem ziediem. Augstumā sasniedz 20 līdz 40 centimetrus. Patiks augt pusēnā, vidēji mitrā, labi drenētā un barības vielām vidēji bagātā augsnē.

Heihēra 'Electra'. Akmeņdārzu, grupu stādījumus vai robežstādījumus skaisti rotās arī 'Electra'. Vasarā lapojums ir dzeltens ar sarkanu dzīslojumu, savukārt rudenī tas krāsojas sārts. Augstumā sasniedz 20 centimetrus un no jūnija līdz jūlijam priecē ar baltiem ziediem. Patiks auglīga, labi drenēta augsne saulainā vietā vai pusēnā.

Heihēra 'Caramel'. Lapojums karameļu un aprikožu krāsā, augstumā sasniedz 30 līdz 45 centimetrus. Ar baltiem un krēmkrāsas ziediem priecēs jūnijā un jūlijā. Augs labi jutīsies kā saulē, tā pusēnā un ēnā.

Heihēra 'Can-can'. Šī heihēra augstumā var sasniegt no 25 līdz pat 65 centimetriem. Ziedi nokareni, zvanveida un balti. Lapu metāliskā sudrabaini pelēkā krāsa skaisti kontrastē ar tumšākām vīnkrāsas lapu dzīslām. Saulainā vietā virs spilgtās lapu krāsas ļoti izteiksmīgi izceļas balto ziedu zvanu skaras. 'Can-can' heihērām patīk mitra, labi drenēta smilts vai smilšmāla dārza augsne ēnainā vai daļēji noēnotā vietā. Skaisti rotās grupu stādījumus un noderēs kā akcents jebkurā puķu dobē.

Heihēra 'Amber Wawes'. Aug kompakti, sasniedzot aptuveni 20 līdz 30 centimetru augstumu. Lapas rotājas zeltainā dzintara krāsā, savukārt lapu apakšējā daļa – gaiši violetā nokrāsā. Ar krēmkrāsas ziediem priecē jūlijā un augustā. Augam nepieciešams nodrošināt vietu pusēnā, lai lapas saulē neapdegtu. Patiks mitra, bet labi drenēta smilts vai smilšmāla augsne.


Heihēra 'Midnight Rose'. Ļoti dekoratīvas bordo krāsas lapas ar lāsumiņiem. Augstumā augs sasniedz 25 līdz 40 centimetrus. Priecē ar krēmbaltiem ziediem maijā un jūnijā. Vislabāk patiks augt saulē vai pusēnā, vidēji mitrā un vidēji bagātā augsnē.

View this post on Instagram

A post shared by @hyunbara

Heihēra 'Delta Dawn'. Pavasarī heihēras lapas rotāsies sarkanā tonī ar dzeltenām lapu malām, savukārt vasarā un rudenī iekārosies zeltainā tonī ar sarkanu lapu dzīslojumu. 'Delta Down' heihēra var lepoties ar lielām, apaļām un spilgtām lapām. Maijā un jūlijā zied baltiem ziediem. Vislabāk augs jutīsies pusēnā mitrā, bet labi drenētā augsnē.


Heihēra 'Zipper'. Sarkans lapojums ar bronzas un zelta toņu akcentiem, krāsas bagātinās un paliek košākas visu vasaru. Baltiem ziediem zied jūnijā un jūlijā. Augstumā augs sasniedz aptuveni 25 centimetrus, augumā augs ir kompakts un izturīgs. Patiks augt labi drenētā augsnē saulainā vietā vai pusēnā.

Heihēra 'Berry Smoothie'. Kamēr pavasarī lapojums krāsojas koši rozā, vasarā tas jau ir izteiksmīgi violetā krāsā. Skaisti izcelsies kā akmeņdārzos, tā robežstādījumos un grupu stādījumos. Augstumā sasniedz 25 līdz 40 centimetrus. Jūnijā un jūnijā priecē ar krēmbaltiem ziediem. Augam patiks dzīve pusēnā un vai saulainā vietā, trūdvielām bagātā, vidēji mitrā, bet labi drenētā augsnē.

Heihēra 'Plum Royale'. Karalisks, tumši violets lapojums ar tumšu dzīslojumu. Augstumā sasniedz 45 līdz 60 centimetrus. Jūnijā un jūlijā zied krēmbaltiem ziediem. Jānodrošina vieta saulē vai pusēnā mitrā, taču labi drenētā augsnē.

Heihēra 'Rio'. Ar maziem, baltiem ziediem priecē no maija līdz augustam, taču daudzkāsainais lapotnes krāsojums pārsteidz cauru vasaru. Pavasarī lapas rotājas persiku sārtajā krāsā, vasarā lapojums ir sarkans, savukārt rudenī – dzintara krāsā. Patiks augt saulē un pusēnā.


Rakstā izmantota informācija no portāla "The Spruce", "Latvijasstadi.lv", stādaudzētavas "Blīdene" un "Puķu lauki" mājaslapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!