Foto: Shutterstock
Skaists mauriņš ir īsts saimnieka lepnums un dārza vizītkarte. Lai tas būtu skaists, veselīgs un lekns, rūpes par zaļo paklāju jāsāk jau pēc sniega segas nokušanas.

Kā skaidro uzņēmuma "Civinity" apzaļumošanas nodaļas vadītāja un dārzniece Linda Rulle,
zālienam pavasarī vēlams veikt aerāciju vai vertikulāciju, lai likvidētu sūnu, pērnās zāles radušos filca slāni, uzlabotu gaisa piekļuvi saknēm un mazinātu augsnes sablīvēšanos.

Viņa norāda, ka vislabākais laiks aerācijas veikšanai pavasarī ir tad, kad atsākas zāles augšana, proti, pirms pirmās pļaušanas. Tas parasti ir aprīlis vai maija pirmā un otrā dekāde. "Aerāciju neveic jauniem zālieniem, pirmajā gadā pietiks, ja to pēc ziemas nogrābj ar asu grābekli," pamāca dārzniece. "Pēc aerācijas zālienu mēslo ar pavasara mēslojumu, kam sastāvā ir paaugstināts slāpekļa saturs." Savukārt otra zāliena mēslošanas reize parasti ir pēc Jāņiem, proti, jūnija beigās, jūlija sākumā.

Tāpat vēlams aplūkot zāliena vizuālo stāvokli pēc ziemas sezonas, jo, iespējams, vietām ir iznīkusi zāle. Ja tā ir, tad speciāliste iesaka veikt zāliena piesēšanu.

Savukārt turpinājumā vari izlasīt "Tavs Dārzs" sarūpētos rakstus par zāliena kopšanu. Tajos atradīsi ne tikai padomus, kā tikt vaļā no sūnas, kas pārņēmušas visu skaisto dārza rotu, bet arī gūsi padomus, kā cīnīties ar kurmjiem. Tā kā reizēm dārza darbos mēdzam "pāršaut pār strīpu", tad noderēs arī raksts, kurā uzskaitītas izplatītākās zāliena kopšanas kļūdas. Liec aiz auss, lai nekļūdītos zāliena kopšanas darbos!

Ja arī tev ir kāds jautājums par mauriņa kopšanu, sēšanu vai dārza labiekārtošanu, tad raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!