Foto: Shutterstock

Sirdspuķe jeb lauztā sirds (Dicentra spectebilis) ir tautā iemīļots augs, kurš daudziem raisa nostalģiskas atmiņas par vecmāmiņas krāšņajām puķu dobēm. Lai gan šķiet, ka lielas rūpes tas neprasa, arī šim augam ir nepieciešami piemēroti augšanas apstākļi, lai dārzā ziedētu bagātīgi.

Lauztās sirdis savvaļā sastopamas Āzijā, kur tās aug mežos, bet Latvijā augs no Ķīnas ieceļojis ap 1840. gadu. Tā tautā tiek saukta ne tikai par lauzto sirdi, bet arī par sirdspuķi un dicentru. Mūsdienās augs ir pieejams dažādos krāsu toņos, piemēram, ne tikai ierastajā rozā, bet arī baltā un spilgti sarkanā.

Šo augu ir grūti sajaukt ar kādu citu tieši neparasto ziedu dēļ, kas atgādina sirsniņas, kuras sarindotas vienā ķekarā. No sirdsveida zieda paveras baltas iekšējās ziedlapas, kas izskatās pēc asaras, tāpēc ne velti tas tiek saukts par lauzto sirdi, augu raksturo portāls "Plantopedia". Lai gan ziemciete ir pieticīga – jāpatur prātā vairākas lietas, lai lauztā sirds dārzā skaisti un krāšņi ziedētu.

Vietas izraudzīšana

Augu vēlams stādīt vietā, kas ir viegli noēnota, bet, ja to stādīs saulainā vietā, tad auga ziedi nebūs tik krāšņi. Piemērota būs augsne, kas ir vidēji auglīga, vēlams ar idrenu lapu trūdu, kas pavasara un vasaras mēnešos labi saglabātu mitrumu.

Tā kā augs var sakuplot vismaz 70 līdz 80 centrimetru augstumā, to vēlams stādīt vismaz ar 60 centimetru lielu atstarpi. Kā iesaka stādaudzētāji Latvijā, tad vajadzētu stādīt trīs stādiņus uz vienu kvadtrātmetru. Ja lauztajai sirdij būs atbilstoši augšanas apstākļi, tad skaistais lolojums dārzos nepārstādīts var priecēt pat vairāk nekā 10 gadu.

Lai gan ierasts, ka lauztās sirdis tiek stādītas dārzos, tās var audzēt arī podos. Tikai tādā gadījumā jāizvēlas augam atbilstošs pods, kas būtu liela izmēra, vēlams no dabiskiem materiāliem, piemēram, māla, kā arī tajā vajadzētu būt caurumiņiem. Augsne podā nedrīkst izkalst, tai jābūt mitrai, bet ne pārmērīgi slapjai.

Foto: Shutterstock

Lauztās sirds kopšana

Lauztā sirds parasti zied maijā un jūnijā. Tā īpaši šajā laika periodā ir jāsargā no vēlajām pavasara salnām, tāpēc labāk ieteicams to piesegt, lai salnas augam nenodarītu postu.

Pavasaros ziemcietes var palutināt arī ar mēslojumu. Lauztajām sirdīm pavasarī dod pilnmēslojumu, kas būtu 30 līdz 50 grami uz kvadrārtmetu, savā mājaslapā raksta kokaudzētava "Bulduri". Tāpat tās var mēslot ar labi sadalījušies kūtsmēsliem, kompostu vai kūdru. Piemēram, kokaudzētava "Bulduri" savā mājaslapā neiesaka augu mēslot ar slāpekli, jo tad lauztā sirds var sākt augt nedabiski liela, kupla, kā arī tā var zaudēt savu ierasto izskatu un noturību, kā arī augs var kļūt uzņēmīgāks pret slimībām. Ja tomēr augu piemeklējusi slimība, tad tās skartās lapas vai citas auga daļas nepieciešams nogriezt.

Pēc ziedēšanas lauztā sirds lēnām "nomirst" – lapas paliek dzeltenā tonī, tāpēc nevajadzētu satraukties, ka augs lēnām pazūd no zemes virsmas.

Jaunos auga stādiņus labāk pirms ziemas ir piesegt, jo tie var nebūt tik izturīgi pret aukstumu kā tie, kuri jau dārzā zied vairākus gadus. Labāk ieteicams augus piesegt, piemēram, ar mulčas segu vai koku lapām.

Auga pavairošana

Auga veģetācijas sākumā tā nenobriedušie dzinumi ir ļoti trausli un viegli lūst, tāpēc šī iemesla dēļ lauzto sirdi labāk ir ieteicams pavairot rudenī, kad tos pavairo ar ceru dalīšanu. Vislabākais laika periods ceru dalīšanai ir tieši septembra sākums. Ja tomēr lemj par labu to dalīšanai pavasarī, tad augs ir jālaista bagātīgi un arī regulāri. Vēl augu var pavairot ar vasu spraudeņiem, tiesa, griešana ir jāveic agrā pavasarī. Spraudeņus ir ieteicams audzēt lecektīs, jo tad ir vieglāk izsekot līdzi siltuma un mitruma režīmam telpā. Pacietīgākie dārznieki var mēģināt lauzto sirdi izaudzēt arī no sēkliņām.

Raksta tapšanā izmantota grāmata "Latvisks dārzs" (Ilma Nereta, Ieva Kraukle, Andrejs Svilāns, izdevējs "Lauku Avīze", 2016), portāli "Plantopedia" un "Encyclopedia Britannica", kā arī kokaudzētavas "Bulduri" mājaslapā ievietotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!