Foto: Shutterstock
Gluži kā no zīdpapīra izaudzis parastā fizāļa auglis gan pēc krāsas, gan formas atgādina papīra laternu, tāpēc tas ir iecienīts augs rudens sezonā, ko izmantot dekoratīviem nolūkiem.

Kā raksta portāls Latvijasdaba.lv, tad parastais fizālis ir daudzgadīgs nakteņu dzimtas lakstaugs ar olveidīgām lapām un ziediem lapu žāklēs. Augļu nogatavošanās laikā kauss palielinās, veidojot raksturīgo plēvjaini uzpūstu un nedaudz krokotu, kupolveida augli, kas nogatavojoties kļūst oranžs vai dzeltens. Lai arī pats augs zied visu vasaru, šie interesantie kupolveida augļi izveidojas vien vēlā rudenī.

Interesanti, ka šo augu mēdz dēvēt arī par Ķīnas laternu, visticamāk tāpēc, ka oranžie augļi arī raisa šādas asociācijas. Šis augs savu popularitāti ieguvis tieši dekoratīvo īpašību dēļ, arī Latvijā tas ir bieži kultivēts un viegli izaudzējams dārzos, veidojot noturīgas audzes. Parastais fizālis var būt sastopams arī izgāztuvēs vai dārza tuvumā, jo tas vairojas ar sakneņiem, taču pat tad, ja tas izaudzis neplānoti, rudens sezonā augs izdaiļos apkārtni ar dekoratīvajiem augļiem. Šis augs sastopams augot dažādās augsnēs, galvenokārt, saulainā vietā vai pusēnā, un līdz augļu nogatavošanās laikam tam nepieciešama regulāra laistīšana.

Parastais fizālis aplaimo ar savu skaistumu ne tikai dārzā. Oranžo augļu nogatavošanās laikā, to noteikti vērts ienest arī mājoklī, nolaužot pāris zariņus, jo izkaltētā veidā tas nezaudēs savu dekorativitāti, tikai jāatceras, ka šis augs nav ēdams, tas pilda tikai dekoratīvas funkcijas. Augļi saglabās savu krāsu un izskatu vēl ilgi, tāpat arī lapas nenobirs, tāpēc redzot krāšņos fizāļus, tie noteikti jāizmanto mājas izdekorēšanai. Ņem vērā, ka parastais fizālis glabāšanai jānovāc sausā laikā, kad augļi ir pilnībā sausi, jo tikai tad tie ilgi glabāsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!