Foto: morgueFile
Fen šui pamatprincips ir mīlēt savu vidi kā daļu no sevis, gūstot nepieredzētu harmonijas sajūtu. Lai arī par fen šui filozofiju pēdējā laikā dzirdēts daudz, tā joprojām Rietumu pasaulē tiek reti pielietota.

Un velti - reizēm pietiek tikai ar dažām pārmaiņām apkārtējā vidē un pareiziem akcentiem, lai gūtu pozitīvu enerģijas lādiņu un dzīvotu harmoniski.

Pareizi iekārtots pagalms vai dārzs tā iemītniekiem spēj nest labklājību un uzlabot sociālo statusu, ir pārliecināti fen šui piekritēji un sekotāji. "Delfi" piedāvā dažus šīs filozofijas ieteikumus pagalma iekārtošanai, kas varētu palīdzēt radīt pozitīvas emocijas un harmoniju.

Vēlams, lai pagalms būtu taisnstūra vai kvadrāta formā. Ja teritorija ir veidota "L" formā, to vizuāli var sadalīt divos taisnstūros ar dzīvžoga palīdzību. Tā kā, atbilstoši fen šui, asi stūri ir vieta, kur patīk krāties negatīvajai enerģijai, labāk dārzā neveidot trijstūrveida zonas.

Nepareizu teritorijas formu var "neitralizēt" ar pagalma apgaismojumu, īpaši, ja dzīvojamā māja neatrodas pagalma centrā. Šauri dārza celiņi un takas kavē pozitīvās enerģijas izplatīšanos, tādēļ nepieciešama gaisma, kas palīdzētu tai pārvietoties. Risinājums - dārza laternas, kas izvietotas taciņām abās pusēs.

Lai radītu līdzsvaru un harmoniju ap sevi, nav obligāti jākļūst par fen šui ekspertu, vajag tikai izprast, kā pozitīvā jeb "či" enerģija ietekmē apkārtējo telpu. Vienkāršākais veids - iedomāties, ka caur mājokli vai pagalmu plūst ūdens straume - tās ceļā nedrūkst atrasties būtiski šķēršļi. Ūdens plūsmai jābūt mierīgai un vieglai, nevis krāčainai. Pretējā gadījumā enerģija atstās pagalmu un māju pārāk ātri.

Domājot par pozitīvās enerģijas plūsmu, lai tā harmoniskāk virzītos caur dārzu, vēlams veidot izliektus celiņus vai taciņas. Fen šui piekritēji uzskata, ka taisnas taciņas liek enerģijai pārāk ātri aizplūst.

Svarīgs ir pagalma aizsegs. Vēlams, lai dārzam fonā būtu mežs, uzkalns vai kaimiņu mājas. Ja tādu nav, vēlams iestādīt kokus. Honkongā ir izveidoti īpaši fen šui meži - īpašas koku apstādījumu joslas pusloka formā, kas paredzētas vairāku māju vai pat ciematu aizsardzībai.

Visiem augiem apstādījumos jābūt veselīgiem - regulāri jānogriež nokaltušie vai bojātie ziedi un lapas. Vēlams, lai pagalmā augtu kāds mūžzaļais augs, piemēram, priede.

Sētai ap teritoriju jābūt vienādā augstumā, īpaši - savienojuma vietā ar vārtiem. Tiek uzskatīts, ka, dzīvojot aiz nelīdzenas sētas, arī laime būs nepastāvīga un mainīga.

Kokus nevajadzētu stādīt pārāk tuvu, lai tie nebloķētu pozitīvās enerģijas ieplūšanu namā. Bagātību un pārticību nes zemi koki. Labvēlīgu un nomierinošu ietekmi vienmēr rada ūdens, kurš ir arī naudas un izaugsmes simbols. Jāņem vērā tas, ka ūdenim allaž jābūt tīram un kustībā. Fen šui sekotāji uzskata, ka labākais risinājums ir strūklaka vai neliels baseins mājas fasādes pusē.

Plānojot pagalma teritoriju atbilstoši fen šui, jāpadomā arī par dzīvajām radībām, jo viss dzīvais uzlabo dārza pozitīvo enerģiju. Ar ziedu palīdzību pagalmā var piesaistīt bites un tauriņus, savukārt putnus dārzā ievilina, būvējot putnu būrus un ierīkojot barotavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!