Foto: Shutterstock
Zemes frēze ir nepieciešama ikvienam, kas vēlas stādīt dārzeņus, ziedus vai gluži vienkārši labiekārtot pagalma ainavu. Ja šajā pavasarī nepieciešams izveidot un uzturēt nelielu dārzu, zemes frēze būs neatsverams palīgs. Par to, kādēļ un kad to vislabāk izmantot, stāsta ''Dārza tehnikas eksperti'' pārstāvis Mārtiņš Jaudzems.

Kādēļ izmantot zemes frēzi?

Neskatoties uz pieredzi dārza darbos, ar zemes frēzi:

  • darbs prasīs mazāk laika, nekā strādājot ar lāpstu;
  • augsnes sagatavošana un uzaršana notiks ātrāk un efektīvāk;
  • augsni būs vieglāk sadrupināt un sagatavot stādīšanai;
  • minerālmēslojums tiks iestrādāts daudz labāk - tas ir ļoti svarīgi veiksmīgai augu attīstībai.

Mazās dārza frēzes daudz labāk veic augsnes sagatavošanu, kas atvieglo augu stādīšanu. Ieguldi līdzekļus kvalitatīvas frēzes iegādē, jo ilgtermiņā tas atmaksājas – augsne būs veselīgāka, stādi augs daudz ātrāk un dārzs izskatīsies sakoptāks.

Labi sagatavota augsne veicina ātru sakņu sistēmas attīstību, kas arī palielina ūdens un barības vielu uzsūkšanas spēju, veicinot veselu augu attīstību. Zemes frēze vai kultivators ideāli tiks galā ar smago darbu, samazinot enerģijas patēriņu. Speciālists stāsta: "Lai sasniegtu vislabākos rezultātus, pēc lietus nogaidi aptuveni vienu dienu, lai augsne būtu daļēji sausa. Neliels mitrums padara augsnes uzrakšanu un uzirdināšanu vienkāršāku. Pārāk mitra augsne veido pikas, kas izžūstot, paliek cietas - tās būs grūti sadrupināt."

Zemes frēze pavasarī

Pavasarī augsnes apstrāde ar frēzi palīdz to sagatavot stādīšanai. Protams, stādīt var arī bez augsnes uzaršanas, taču atceries, ka nezāles aug visur – mauriņā, asfalta plaisās un citur. Augsnes frēzēšana uzlabo arī augsnes struktūru. Ja izmanto tādus augsnes papildinājumus kā smiltis, kompostu, kaļķi, smalcinātas lapas vai minerālmēslojumu, frēze palīdzēs šos papildinājumus iemaisīt augsnē, veicinot stādu augšanu. Dārza uzaršana sezonas sākumā palīdz tikt vaļā no dažādiem augu pārpalikumiem no iepriekšējās sezonas. Tas viennozīmīgi uzlabos augsnes kvalitāti.

Augsnes frēzēšana rudenī

Augsnes uzirdināšanu kvalitātes uzlabošanas nolūkos var veikt arī rudenī. Veicot augsnes papildinājumu iemaisīšanu šajā laikā, tie daudz dziļāk iekļūst augsnē ziemas laikā. Pavasarī augsne ir gatava stādīšanai.

Jaunizveidota dārza frēzēšana

Jauna dārza augsnes frēzēšanu var veikt, tiklīdz dienas paliek siltākas, taču atceries, ka augsnei jābūt daļēji sausai. Augsnes temperatūrai jābūt vismaz +15,5 oC, lai varētu sākt darbu. Ja sauja zemes sadrūp, to saspiežot, augsne ir pietiekami sausa. Pirms uzaršanas var noņemt velēnu vai to iestrādāt augsnē. Velēnas apstrāde rudenī nodrošina augsni ar slāpekli, taču jāatceras, ka velēnas iestrāde pavasarī, temperatūrai palielinoties, var veicināt tās atkārtotu parādīšanos.

Frēzes aprīkojums

Pirmais un galvenais katrai frēzei ir asmens, ko izmanto augsnes irdināšanai. Izturīga tērauda griezējasmeņi izspiežas cauri zāliena virskārtai un ļauj iegūt jaunu platību dārza darbiem. Pēc frēzēšanas ieteicams zemes gabalu nolīdzināt ar grābekli un nolasīt no tā lielākās saknes, nezāles un akmeņus. Ja kāds no frēzes asmeņiem tiek nolauzts (piemēram, atsitoties pret akmeni), tos var nomainīt katru atsevišķi. Frēzei papildu var pielikt arī velēnu griezējus, kas nofrēzētam zemes gabalam ļauj izveidot skaistas un taisnas malas.

Kad zeme ir uzrušināta un attīrīta no saknēm un akmeņiem, frēzes asmeņus var ņemt nost un pielikt otru svarīgu darba rīku – arklu. Ja vēlas strādāt ar arklu, tad augsnes frēzei parasti pieliek metāla riteņus, pirms tam noņemot nost frēzēšanas asmeņus. Riteņi tiek uzstādīti līdzīgi kā metāla diski – frēzes asmeņu vietās.

Rudenī, kad sācies kartupeļu novākšanas laiks, noderēs vagu arklam līdzīgs kartupeļu rakšanas arkls. Tas ir īpaši izveidots tā, lai zeme izbirst cauri, bet kartupeļi paliek virspusē. Kultivators savukārt paredzēts tam, lai ātrāk un vienkāršāk tiktu galā ar nezālēm starp vagām.

Ja augsne ir blīvāka un cietāka, ieteicams izmantot pneimatiskos jeb gumijas riteņus, savukārt mīkstāku augsni vieglāk būs apstrādāt ar metāla riteņiem. Gumijas riteņus izmanto arī tad, lai vieglāk frēzi varētu transportēt, piemēram, aizstumt no mājas un dārzu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!