Foto: Shutterstock
Par un ap papardēm vasaras saulgriežu mijā izskan dažādi pieņēmumi, nostāsti un teikas, taču kā ir ar to audzēšanu dārzā? Cik viegli tās izaudzēt puķudobē, un kas ir būtiskākie priekšnoteikumi, lai papardes, kas pēc izskata nedaudz atgādina eksotiskās palmas, labi justos?

Paparde esot viens no retajiem augiem, kurš uzkrāj apkārtējās vides enerģiju, turklāt visspēcīgākā šī saikne ir tieši vasaras saulgriežu laikā, kad arī ieteicams papardes ievākt un žāvēt ziemai, rakstīts grāmatā ''Dzienošā pirts'' (Gita Baloda, Ziedonis Kārkliņš, izdevniecība "Zvaigzne").

Papardes dārzā raisa visnotaļ maģisku noskaņu, tāpēc daudzi tīko pēc to ieaudzēšanas ēnainajās vietās, kur neatrast daudz augu, kas labi iejustos, taču ne kuram katram izdodas tās izaudzēt. Lai arī dabā papardes sastopamas visdažādākajās vietās, augs ir diezgan prasīgs – jābūt pietiekamai saules gaismai, bet tanī pat laikā neiztrūkstošs ir ēnojums. Kā raksta stādaudzētavas ''Bērziņi'' speciālisti mājaslapā, papardēm vajadzīga mitra augsne ar lapu trūdzemi vai kūdru, turklāt augsnei jābūt bagātai vai vāji skābai un vairāk novietotai ēnā.

Foto: Shutterstock

Atkarībā no paparžu veida, tās var audzēt arī saulainākās vietās, piemēram, parastā sievpaparde labprāt savu daili atrādīs kādā saulainākā vietā. Tumšā ēnā vai pusēnā, vidēji mitrās līdz mitrās augsnēs ir laba augšanas vieta daudzām krāšņām papardēm, piemēram, parastajai sievpapardei (Anthyrium filix- femina), parastajai vīrpapardei (Dryopteris filix- mas) un to formām, kā arī brūnplēkšņu vīrpapardei (Dryopteris affinis), raksta ''Stādīsim''.

Vietas izvēlē jāraugās, lai līdzās nebūtu koki ar agresīvām saknēm, piemēram, bērzi, egles un oši nebūs tā labākā kompānija papardēm. Tāpat jāņem vērā, ka papardes ļoti strauji vairojas un tās var plesties ar katru gadu un pārņemt dobi, tāpēc stipri jāpiedomā par vietu, kur vēlies tās audzēt.

Paparžu piedāvājumā var atrast tādus nosaukumus, kā iesārtā ozolpaparde, parastā ozolpaparde, maldu ozolpaparde, parastā strauspaparde un jūtīgā onokleja. Ja esi ieinteresēts pavairot papardes, tad to var darīt ar ceru dalīšanu maija beigās vai ar sporām.

Papardes ir ļoti dekoratīvs augs, kas labi izskatīsies gan akmensdobēs, gan dažādos apstādījumos. Spuraino lapu augs saglabā savu dekorativitāti līdz pat rudenim, turklāt vienā vietā, ja vien augs tur gana labi jūtas, var augt pat līdz 30 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!