Foto: Shutterstock

Saulespuķes šogad ieguvušas spēcīgu simbolisku nozīmi – tās ir atbalsta un solidarizēšanās zīme, ne vairs tikai dārza karaliskās viengadīgās skaistules, kas zied no jūlija līdz rudens salnām. Tām ir plaša šķirņu izvēle un sēkliņas var stādīt gan āra apstādījumos, gan podiņos un kastēs uz balkona, tomēr saulespuķēm labāk patīk augt brīvdabā, kur tās var pagriezt galvas pret sauli.

Kā audzēt saulespuķes, lai tās ir staltas un košas, un kāds ir šķirņu piedāvājums, no kura izvēlēties savai gaumei un dārzam tīkamāko, konsultē Latvijas Nacionālā botāniskā dārza Latvijas selekcijas telpaugu nodaļas vadītāja Silvija Rožkalne.

Ātrāk ziedēs no stādiem


Eksperte norāda, ka saulespuķes labāk sēt ārā dobēs, un sējas laiks atkarīgs no laikapstākļiem – līdzko zeme iesilusi tik daudz, ka to var apstrādāt. Tāpēc, jo siltāks pavasaris, jo agrāk var iesēt, turklāt saulespuķēm nekaitē nelielas salnas. Lai paātrinātu saulespuķu ziedēšanu, tās var sēt marta beigās vai aprīļa sākumā kastītēs vai podiņos un izaudzēt stādiņus, bet maija vidū izstādīt laukā. Ja vēlies, lai iestādītas podiņos tās uzdīgst kādu dienu ātrāk, pirms sēšanas sēklas var iemērkt remdenā ūdenī uz 10–12 stundām.

Stādi saulainā vietā


Saulespuķes ir mazprasīgas puķes, viegli audzējamas un kopjamas, tomēr, kā norāda eksperte, lai tās krāšņi ziedētu un priecētu ar skaistajiem ziediem, tās jāsēj vai jāstāda saulainā vietā, kas pasargāta no atklātiem vējiem. Ja saulespuķe tomēr aug atklātā laukā un vēju neaizsargātā vietā, tad puķes jāpiesien, lai vējš tās nesagāztu un neizlauztu. Saulespuķes sauc arī par saulgriezēm, jo to ziedi skatās uz sauli, tāpēc, stādot dārzā, tas jāņem vērā, lai neredzi tikai ziedu galviņas aizmuguri.

Kaut saulespuķes ir mazprasīgas, augsnei jābūt barības vielām bagātai, īpaši, ja gribi izaudzēt lielu puķi. Te gan jāņem vērā, ka liela nozīme ir saulespuķu šķirnei un jāizvēlas garā auguma saulespuķes, piemēram, 'King Kong'.

Foto: Shutterstock
Izteiktas bordo krāsas 'Moulin Rouge' (150–180 centimetri)


Saulgriezes ir ne tikai vienkārši audzējamas, bet arī izturīgas pret slimībām, taču mitros un vēsos laikapstākļos atsevišķas šķirnes var slimot ar pelēko puvi, bet stādi garšo kailgliemežiem. Audzējot telpās, saulespuķēm var kaitēt tīklērce un baltblusiņa. Lai mazinātu kaitēkļu invāziju, ieteicams to rasināt.

Lai ziedētu visu vasaru – sēj pakāpeniski


Ja saulespuķes aug ārā un ir sausa vasara, tad šad un tad tās jāaplaista, bet audzējot podiņā, viengadīgās puķes jālej diezgan bieži, atkarībā no laikapstākļiem un poda izmēra. Nevar aizmirst arī par saulespuķu mēslošanu, īpaši podos audzēto.

Saulgriezes ziedēšanas sākums atkarīgs no šķirnes, stādīšanas laika un vietas, kā arī laikapstākļiem. Tās zied no jūlija vidus līdz salnām, un viens saulgriezes zieds turpina priecēt ar savu krāšņumu aptuveni pusotru divas nedēļas. Lai saulespuķes ziedētu ilgāk, tās jāsēj pakāpeniski un jāizvēlas šķirnes, kuras zarojas un zied arī uz sāndzinumiem.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!