Foto: Shutterstock
Pavasarī sarosās koppasūtījumu grupas, kurās var pasūtīt dažādus labumus dārzam, piemēram, liliju sīpolus, rozes, lavandas, peonijas un citus augus. Šoreiz atbildam uz lasītājas iesūtīto jautājumu – ko darīt, ja saņemtajiem liliju sīpoliem jau ir lieli asni.

"Iegādājos koppasūtījuma grupā liliju sīpolus. Tie atnāca ļoti lieli un skaisti, vienīgi tiem jau tagad ir lieli asni. Nesaprotu, kas tagad jādara – vai tos jau var stādīt augsnē? Varbūt tie ir speciāli jāuzglabā podos līdz brīdim, kad paliks siltāks laiks ārā," vaicā "Tavs Dārzs" lasītāja Inese.

"Tavs Dārzs" padomu vaicāja "Daugmales lilijas" saimniekam un zinošajam liliju audzētājam Guntim Grantam, kā arī Dr.agr. Antrai Balodei, kura ir puķkope, liliju selekcionāre un liliju audzētāju biedrības "Lilium Balticum" valdes priekšsēdētāja.

"Jautājums ir par to, cik lieli ir tie asni. Ja tie ir tādi "pīķīši" bez lapām, tad sīpols sapratīs, ka laiks pagaidīt. Šādu sīpolu var stādīt ar visu asnu zemē. Svarīgi – nedrīkst atstāt ārā galu, jo tas var apsalt!" brīdina Grants. "Asnu var arī slīpi ielikt augsnē, viņš pat labāks augs. Savukārt, ja sākušas raisīties lapiņas (izskatās kā mazas palmiņas), tad gan ir jāiestāda podā un jāliek uz palodzes." Liliju audzētājs iesaka katru otro dienu podu pagrozīt, jo citādi lilija var saaugt līka. Ja stāda podā, tad uz asna nevajag bērt zemi. Kā "Tavs Dārzs" novērojis audzētājs, pašlaik zeme nav sasalusi, turklāt viņam klienti teju visas sezonas garumā pērk un stāda tūjas.

Savukārt Antra iesaka divus variantus, proti, uzglabāt liliju sīpolus temperatūrā, kas būtu no 0 līdz +5 grādiem vai arī stādīt augsnē, bet tā, lai asns nebūtu virs zemes. Viņa gan atzīmē, ka augsne pašlaik vēl ir ļoti auksta un nav vēl iesilusi, tāpēc labāk tos uzglabāt līdz siltākai augsnei. Ja ir siltumnīca, tad lilijas var stādīt kastēs. "Tā šogad ir ar to pavasari... Man šobrīd liliju sīpoli ir pagrabā. Es pati cilvēkiem tikai martā izsūtīšu lilijas," informē liliju selekcionāre. "Kārtīgas firmas nesūta ar asniem, varbūt tikai tādiem, kur ir līdz 3 centimetri. Iespējams, sīpoli bijuši ceļā vai nepareizi uzglabāti," tā par lielajiem asniem spriež puķkope.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem ziemas aukstajos mēnešos, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!