Foto: Shutterstock
Tā kā pavasara vēsmas nu jau ir jūtamas arī gaisā, var jau domāt par to, kā izdaiļot balkonu, terasi, lieveni, pagalmu vai pat dārzu ar ziedošiem elementiem. Vienas no pirmajām pavasara puķēm ir atraitnītes, kas, pat spītējot nelielam salam, saglabā savus skaistos ziedus.

Atraitnītes var dēvēt par agrā pavasara puķēm, turklāt aukstuma mīlošām, jo tās labprātāk pacietīs vēsumu, nevis siltumu. Un labi, ka ir arī tādi augi, kas neprotestē par pavasara dzestrumu, citādi mēs paliktu bez ziedošas dailes. Kamēr vēl lielākajai daļai pavasara puķu vēl ir par aukstu, lai līstu ārā no zemes, atraitnītes ar visiem ziediem cēli rotā dabu, gluži kā spītnieces.

Zinātāji stāsta, ka atraitnītes pacietīšot salu līdz -10 grādu atzīmei, tā kā nav jāsatraucas par apstādījumiem arī vēsākās naktīs vai rītos. Pat ja ziedi nosals, siltākā laikā atraitnītes atkal uzziedēs.

Arī ''Puķu māja'' audzētavā cilvēki bieži apjukuši no klāsta, vaicā, kuras tad īsti ir labākas – lielziedu vai sīkziedu, taču abas ir labas. Jāpaļaujas uz noskaņojumu, vai tieši otrādi, ja bijušas vienas, tad pamaini uz otrām. Lielziedu atraitnītēm ir lieli, krāšņi ziedi, sīkziedu ir ziediņš mazs, bet vairāk, un šiem augiem nevajadzēs nokniebt noziedējušos ziedus, tie nobirst un sakalst nemanāmi. Kuplākiem apstādījumiem atraitnīšu audzētāji iesaka izvēlēties nokarenās atraitnītes (vijolītes).

''Puķu māja'' dārzkopji par atraitnītēm stāsta – katru gadu stādi jāstāda jaunā augsnē, jo tad augi labāk jutīsies un augs. Kad puķupodi, kastes vai citi trauki sapildīti, stāda atraitnītes, bet speciālisti iesaka stādīt ar 5 cm atstarpi, jo tās vēl sakuplos. Ja sastādīs vienu pie otras, uz pirmo brīdi būs bagātīgāks skats, bet, paliekot siltam laikam, tās ātrāk izstīdzēs. Ja būs ar atstarpi, sākumā izkatīsies kā ar caurumiem, bet vēlāk sakuplos, saziedēs un nestīdzēs.

Atraitnītēm ik pa laikam ieteicams apkniebt vecos, noziedējušos ziedus.

Kad stādiņi iestādīti, var viegli pārliet ar ūdeni. Pēc nedēļas var sāk piemēslot, bet atraitnītes nav tik prasīgas. Atraitnītēm der jebkurš mēslojums, kas ir paredzēts ziedēšiem augiem, bet var iespraust arī kociņmēslojumu.

Kā ''Tavs Dārzs'' pastāstīja dārzkope Linda Rulle, lai tās ilgāk ziedētu un saglabātu savu daili pēc iespējas krāšņāk, svarīgi pirms stādīšanas tās salaistīt, un apliet arī pēc iestādīšanas, lai zeme labāk pieguļ saknēm. Ja to neizdara, sakņu sistēma ātri vien iznīkst, neuzņemot vajadzīgās barības vielas.

Ir ļoti svarīgi arī pienācīgā atstatumā sastādīt atraitnītes – pārāk izkliedētas tās nedz skaisti izskatīsies, nedz arī jutīsies komfortabli. Svarīgi arī augu nodrošināt pietiekami ar barības vielām no mēslojumiem. Vēl augšanu ietekmē arī tas, kādu stādu esi iegādājies – cik veselīgs un nobriedis tas bijis. Par šiem un citiem jautājumiem par un ap atraitnīšu audzēšanu agrajā pavasarī, lasi no ''Tavs Dārzs'' arhīva izceltajos rakstos.

Pavasara princeses atraitnītes – kā izvēlēties, stādīt un kopt

Foto: Shutterstock

Pavasarī stādaudzētavā izvēlēties atraitnītes puķu dobei vai kastei ir teju neiespējami. Visas tik skaistas, tik košas smaida pretī ar saviem puķu ģīmīšiem! Arī aizbraucot no Nika Ozola stādaudzētavas Inčukalnā, vēl ilgi acu priekšā ņirb zils, oranžs, dzeltens puķu paklājs.

Lasīt vairāk

Atraitnītes – košas kā mazas varavīksnes un sala izturīgas, galvenais neiekaltēt

Foto: Shutterstock

Atraitnītes labi jūtas arī tik untumainā pavasarī kā šogad. Košās, šķietami trauslās puķītes nakts salnās var sasalt baltas, bet dienā atlaisties un atkal dzīt jaunus ziedpumpurus. Citas šajā laikā ziedošas puķes to neizturētu. Laiks atraitnīšu stādīšanai vēl nav nokavēts, un dēstu piedāvājums stādu audzētavās pašlaik ir bagātīgs, vēsta žurnāls "Praktiskais Latvietis".

Lasīt vairāk

Dzīvespriecīgās atraitnītes un būtiskākais par to audzēšanu mānīgajā pavasarī

Foto: Shutterstock

Dārza pelēkumā pašas spilgtākās krāsas pirmās ienes smaidīgās atraitnīšu sejiņas. Puķu kastēs un podos tās jūtas droši un nebīstas ne sniega, ne sala.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!