Foto: PantherMedia/Scanpix

Liriski izsakoties, prīmulas ir kā burvju atslēdziņas, kas atver pavasara valstību.

Tulkojumā no latīņu valodas "prīmula" nozīmē "pirmā mazulīte", nosaukumā ietverot gan to, ka tā ir viena no pirmajām pavasara puķēm, gan to, ka augs ir tik mazs, ka pat zinātniski to dēvē pamazināmā formā.

Jau kopš senseniem laikiem prīmulas tiek audzētas daiļdārzos, turklāt šo ziediņu popularitāte nerimst. Prīmulas ir tik daudzveidīgas, ka ikviens var atrast sev tīkamāko. Prasmīgi izplānojot apstādījumus, prīmulu ziedēšana rotā dārzu no aprīļa līdz pat augustam. Savvaļā prīmulas aug visdažādākajos apstākļos - gan līdzenās pļavās, gan klinšainās augstkalnēs, gan gaišos mežos, gan upju un strautu krastos, ziedu paklāji redzami gan Alpu ainavās, gan kūstošu ledāju piekājē, gan arī tundrā. Sekojot dabas piemēram, arī dārzā prīmulas var izvietot tā, lai to pievilcību varētu maksimāli izmantot.


Ziedoša pļaviņa

Mežonīgu zālienu ar prīmulu palīdzību var pārvērst par ziedošu pļaviņu. Apstādījumiem pievienojot citus, agri ziedošus pavasara augus - krokusus, sniedzītes, eritronijas - ziedu pļava kļūs vēl krāšņāka. Vasaras pirmajā pusē zāle gan jāpļauj ar trimmeri, ziedu laukumus atstājot neskartus un ļaujot nobriest puķu sīpoliem un sēklām. Šādiem apstādījumiem piemērotākās būs pavasara un augstās prīmulas.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ēnains dārzs

Koku paēnī un starp dekoratīviem krūmiem prīmulas jūtas ļoti labi. Augu izsējas paši un turpina savu veģetāciju. Visuzticamākās ir parastās prīmulas un pavasara prīmulas, kā arī to hibrīdi - visdažādākajās krāsās un formās. Zem kokiem prīmulas īpaši labi izskatās, ja stādītas kopā ar vijolītēm, vizbulītēm un neaizmirstulītēm.

Puķu dobēs

Prīmulas ir iecienīti ziedi stādīšanai dobju malās vai gar dārza celiņiem. Stādīšanai dobēs derēs lielākā daļa prīmulu hibrīdu. Jāņem vērā, ja prīmulām nepieciešama samērā mitra un labi drenēta augsne, tomēr ir arī tādas sugas, kuras pacieš arī īpaši slapjus apstākļus, piemēram čemurziedu prīmulas - Primula Pulverulenta, Pirmula Beesiana, Primula Bulleyana, kā arī lielās dārza prīmulas - Primula Sikkimensis un Primula Florindae. Dabā šīs sugas sastopamas purvainās pļavās un pie strautiem, tādēļ arī dārzā tām nepieciešami līdzīgi apstākļi - ūdenstilpnes tuvumā.

Kopšana

Daudzas prīmulas ļoti ātri aug, lapu rozetes traucē pašas sev, barības vielu uzņemšana tiek traucēta un augs sāk nīkuļot. Tādēļ reizi trijos gados prīmulas ir jādala. To vislabāk darīt agrā pavasarī vai vasaras beigās - lai atdalītie augi vēl pagūtu uzkrāt spēkus pirms ziemas iestāšanās.

Ik pa laikam prīmulām nepieciešams papildu mēslojums. Pavasarī augus mēslo ar universālo maisījumu vai slāpekli, savukārt vasaras beigās - ar fosforu un kāliju. Augsni ieteicams mulčēt.

Der zināt! Pavasara prīmulas lapas ir labs C vitamīna avots, tās var ēst svaigas, pievienot salātiem vai izmantot kā piedevu gaļas ēdieniem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!