Foto: Shutterstock
Klāt lielais peoniju stādīšanas laiks, bet bez tā peoniju dobēs ir veicami vēl citi darbiņi, tajā skaitā arī lakstu nogriešana. Dārzkopju vidū viedoklis par šo procesu dalās, jo citi uzskata, ka laksti jāgriež pavasarī, tāpēc pieredzējušiem peoniju audzētājiem vaicājām, vai rudenī peonijām ir jānogriež laksti.

"Latvijas Avīzes" tematiskajā avīzē "Peonijas visam mūžam" slavenais puķu karalis, selekcionārs un Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors Aldonis Vēriņš savulaik rakstīja, ka rudenī pēc pirmajām spēcīgajām salnām vēlams nogriezt ziednešus līdz pašai zemei. Izdevumā viņš skaidroja, ka rudenī ziedkāti ir vieglāk nogriežami, turklāt tiek izgrieztas puves skartās lapas. Viņš arī neatbalstīja teoriju, ka peoniju laksti ziemā aiztur sniegu.

Kā sarunā ar "Tavs Dārzs" norāda "Ziedudārzs.lv" īpašniece, pieredzes bagātā peoniju un īrisu kolekcionāre Dzintra Jurevica, viņa rudenī savām lolotajām peonijām izgriež lapas divu iemeslu dēļ, pirmkārt, spēcīgie vēji var locīt lakstus, kā rezultātā tie izkustinās peoniju saknītes, bet, otrkārt, uz lapām ir jaunie slimību iedīgļi. Nogrieztos ziedkātus peoniju kolekcionāre neliek kompostā, bet sadedzina. Agrīnajām peoniju šķirnēm viņa lakstus jau ir nogriezusi, bet intersekcijas grupai laksti vēl nav nogriezti. "Tās vēl ir zaļas, bauda saules spēku un uzkrāj spēkus nākamajam gadam. Griezīšu vien tad, kad sāks dzeltēt un brūnēt," norāda Jurevica. "Cik ilgi zaļas būs, tik turēšu, bet nevar jau zināt, kādi būs tie laikapstākļi." Runājot par peoniju gadu kopumā, viņa teic, ka šis gads peonijām nebija tas labākais – tām uzmetusies lapu plankumainība, nemaz nerunājot par kaitēkļiem, piemēram, laputīm. Turklāt peonijas siltā laika dēļ jūnijā ātri izziedējušas.

Kolekciju dārza "Madaras" saimnieks Edgars Bite norāda, ka var lapas griezt gan rudenī, gan pavasarī. "Nav tā strikti iekalts, kad jāgriež lapas – rudenī vai pavasarī," uzsver audzētājs, kurš citu reizi nogriež rudenī, bet dažreiz kādu peoniju atstāj negrieztu līdz pat pavasarim. Kā norāda audzētājs, pavasarī nokritušās lapas piesedz saknes. Bet, runājot par rudeni, viņš aicina negriezt zaļās lapas. "Zaļais lapojums baro pašu peoniju," pamāca kolekciju dārza saimnieks. Kad lapas jau ir dzeltenas, brūnas un zaudējušas savu spozmi, viņš ITOH grupas peonijām iesaka atstāt kādus 10 centimetrus no zemes, bet pārējās var nogriezt līdz ar zemi. "Esmu redzējis pilnīgi aplamu griešanu – peonijas nogriež uzreiz pēc ziedēšanas, atstājot kādus 10 centimetrus garus kātus. Tā darīt nevajag, tas ir šausmīgi," tā audzētājs.

Savukārt rakstos zemāk vari aplūkot vēl citus speciālistu ieteikumus par veicamajiem darbiņiem peoniju dobēs rudenī! Ja tev ir kāds jautājums par augiem dārzā, to audzēšanu, stādīšanu vai citiem dārza darbiem, tad raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!