Foto: Shutterstock
Kad siltajam laikam jāteic ardievas, mājoklī jāsāk nest dažādi augi podos, kas vasaras sezonu ir pavadījuši zem klajas debess. Lai gan šķiet, ka šādi tiek izdarīts labs darbs, nereti pārnešanas procesā tiek pieļautas kļūdas, kas pēc tam var ietekmēt auga dzīves ilgumu.

Lai neuzkāptu uz neveiksmes grābekļa, piedāvājam portāla "Apartmenttherapy" ekspertu apkopoto informāciju par izplatītākajām kļūdām, ko dārziņa īpašnieki nodara augiem, kad tos grasās nest vai jau ir ienesuši iekštelpās.

Pārāk ilga novilcināšanās

Protams, rudenī ir vēl citi darbi bez augu nešanas iekštelpās, bet tas nav arguments, lai pārvietošanu atstātu uz pēdējo brīdi. Izplatītākā kļūda ir tieši novilcināšanās, jo cilvēki sagaida auksto laiku, bet tikai tad sāk domāt par augu pārvietošanu uz siltākām telpām. Jau laicīgi nepieciešams aplūkot laika prognozi, lai saprastu, kad gaidāmas rudens salnas. Pirms augus nests mājoklī, portāls rosina tos paturēt vēl pāris nedēļas ēnainākā vietā.

Novietot augus visur

Jāsaprot, ka katram augam ir nepieciešama individuāla pieeja, jo prasīgums telpu siltuma apgaismojuma ziņā var atšķirties. Nevar visus augus "bāzt vienā maisā". Jau laicīgi izdomā, kur savā mājoklī novietosi konkrētos augus. Ja nepieciešams, tad nospodrini logus, atbrīvo vietu uz palodzēm un iegādājies puķu podu paliktņus, lai nesabojātu grīdas vai virsmas.

Nepievērst uzmanību pārstādīšanai

Vasaras sezonā augi podiņos mēdz pastiepties un sakuplot, tāpēc pārliecinies par to, vai augam nav nepieciešama pārstādīšana lielākā podiņā. Atceries, ka arī poda izvēle ir svarīga – izvēlies podu ar caurumiņu, kā arī tādu, lai augs tajā "nenoslīktu".

Slimību un kaitēkļu ignorēšana

Kārtīgi aplūko augus, pirms to nešanas iekštelpās! Varbūt tiem ir kāds kaitēklis vai slimība, kuru nepieciešams novērst! Jābūt ir pilnībā drošam, ka savā mājoklī ar augu neienes kādu nevēlamu "ciemiņu", kas var nodarīt skādi jau mājoklī esošajiem augiem. Ja mājā ir tāda iespēja, tad augus pāris dienas vari paturēt kādā atsevišķā telpā, kur tiem būs karantīnas zona.

Pārlaistīšana

Vasaras sezona ir beigusies, bet iekštelpās un ziemas laikā laistīšana mēdz atšķirties, tāpēc piebremzē ar ūdens daudzumu. Izpēti, kāda laistīšana augam ir ieteicamākā tieši ziemas periodā un iekštelpās. Kā pareizi lutināt augus ar ūdeni, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!