Foto: Shutterstock
Šobrīd aktuāli ir dažādi pavasara augi, kas piepilda mājokli ar patīkamu smaržu un pavasarīgu krāsu notīm, taču retais atceras, ka augus pēc noziedēšanas var izstādīt dārzā, kur tie krāšņi ziedēs arī turpmākos gadus.

Kā portālam TavsDārzs.lv norādīja dārzkopības speciāliste Ilze Briķe no Bulduru Dārzkopības vidusskolas, tad auga ieaugšanos dārzā lielā mērā ietekmē ne tikai piemērotais laiks izstādīšanai, bet arī auga kopšana pirms tam. Svarīgi, lai augs būtu pietiekami laistīts, nodrošināts ar barības vielām, un, ja tas viss augam bijis gana, tie itin labi ieaugsies dārzā. Jāņem vien vērā, ka pēc šādas pārstādīšanas ziedi būs mazāki un arī lapas sīkākas, bet tas nemazinās prieku par atkārtoto krāšņumu.

Prīmulas


Pavasara vēstneses prīmulas no citiem augiem atšķiras ar interesantās formas lapām un samtainajiem ziediem, kas plaukst pavasarī un ziemā. Prīmulas mazajos podiņos, ar ko izgreznojam mājokli pavasara gaidās, patiesībā jau kopš senseniem laikiem tiek audzētas daiļdārzos. Krāsu dažādība ir tik bagātīga, ka katrs var atrast kaut ko savai gaumei tīkamu no prīmulu kolekcijas, tāpēc pat tad, ja jau istabā augošā prīmula noziedējusi, izstādi to pēc tam dobē vai dobes malā.

Pēc noziedēšanas prīmulām jānokniebj ziedi, kādu laiku augs jāuztur laistot un mēslojot, un tad to var stādīt dārzā.

Jāņem vērā, ka prīmulām nepieciešama samērā mitra un labi drenēta augsne. Augs labi jutīsies koku paēnī un starp dekoratīviem krūmiem.

Vairāk par prīmulām un to audzēšanu dārzā var uzzināt šeit.

Narcises

Līdz ziedošiem narcišu dārziem vēl nedaudz jāpaciešas, bet saulainās sīpolpuķes jau iegādājamas podiņos un labi jutīsies vēsos mājokļos, kā jau jebkura pavasara puķe. Jo vēsāka būs telpa, jo lēnāk un pakāpeniskāk atvērsies ziedi, kuri arī ilgāk saglabāsies. Jebkurā gadījumā, agri vai vēlu pienāks brīdis, kad ziedi noziedēs, lapas nodzeltēs, un augs vairs neizskatīsies tik daiļš. Taču nevajadzētu tāpēc vien augu izmest.

Narcisēm pēc noziedēšanas jānogriež ziednesis, bet lapas jāatstāj. Augs jāturpina laistīt, lai lapas turpina augt, un tad, kad tās dabiski sākušas dzeltēt, atstāj augu izkalst, vairs nelaistot un nemēslojot. Noglabā stādu tumšā, sausā vietā, un gaidi, kad zeme pietiekami sasilusi, lai to varētu pārstādīt jau dārzā.

Vairāk par narcisēm, to kopšanu un piemērotākajiem apstākļiem uzzini šeit.

Hiacintes

Foto: Shutterstock

Ja mājokļa aromātu un interjeru papildina hiacintes podiņos, tad to sīpolus noteikti pēc noziedēšanas nevajag izmest, bet gan pataupīt iestādīšanai dārzā. Arī šie sīpoli ir gana sparīgi, lai augu uzziedinātu atkārtoti, taču bieži vien tas neizdodas, ja tie tiek pārstādīti pārāk agri vai vēlu.

Ja hiacintes pietiekami laistītas ziedēšanas laikā, augsne regulāri bijusi mitra, tad tā jau ir puse no uzvaras hiacinšu veiksmīgai ieaugšanai dārzā.

Lai sīpolus varētu atkārtoti izmantot, vispirms jāļauj augam dabīgi noziedēt un nodzeltēt lapām. Tad, kad lapas ir nokaltušas, sīpolus var atdalīt, notīrīt no mitrās augsnes un likt kādā plastmasas kārbā vai kastītē, un uzglabāt siltā, sausā, labi vēdinātā vietā līdz pat rudenim. Rudenī sīpoli jāstāda saulainā vietā, kur ir irdena, ūdens caurlaidīga augsne.

Vairāk par hiacintēm un to pārstādīšanas priekšnoteikumiem uzzini šeit.

Muskare

Muskares zili violetajos toņos rada pasakaini skaistu noformējumu gan dārza dobēs, gan augu kompozīcijās iekštelpās. Arī telpās augošās muskares var droši vēlāk pārstādīt dārzā, un tās visai labi un ātri ieaugsies un pielāgosies mainīgajiem apstākļiem.

Muskares, kuras mēdz dēvēt arī par pērlenītēm, aug dažādās augsnēs, un arī pret apgaismojumu augs nav kaprīzs. Galvenais zilo pērlīšu augu pārstādīt pēc tam trūdvielām bagātā, pietiekami mitrā augsnē, tad sīpoli izaugs lielāki un augs būs spēcīgāks.

Apstādījumos muskares var izvietot apmalēs vai atsevišķās grupās zālienā, blakus narcisēm vai zem krūmiem, piemēram, forsītijām, kokiem, starp ziemcietēm, un pat baseinu tuvumā.

Ciklamena

Foto: Shutterstock

Arī ciklamena, kas sparīgi plaukst līdzās citiem pavasara augiem, noteikti ierindojama starp tiem augiem, kas pelnījis savu daili atrādīt atkārtoti.

Ciklamenas labi ieaugsies vēlāk arī dārzā, ja tā būs bagātīgi lutināta ar ūdeni ziedēšanas laikā. Svarīgi ievērot šajā laikā, lai augam saknes nav pastāvīgā mitrumā – tam jābūt nolietam no apakštasītes. Augam jāļauj dabīgi ziedēt un noziedēt. Tad, kad visi pumpuri būs noziedējuši, paliks vien lapas, un šajā brīdī daudzi no auga atbrīvojas, taču velti.

Kamēr vien lapas ir zaļas, augs jāturpina tikpat bagātīgi laistīt un arī mēslot ar universālo mēslojumu. Tad, kad lapas sāk pašas dzeltēt, pārtrauc laistīšanu un ļauj lapām dabīgi nobirt. Augu ar visu podiņu noglabā tumšā, sausā vietā, un aizmirst par to, lai tas kalst. Vasaras otrajā pusē gumiem vajadzētu jau sākt dzīt mazus asniņus, un tieši šis ir brīdis, kad augu jāstāda dārzā vai arī svaigā substrātā un turpina audzēt telpās. Šādi augu var atkārtoti uzziedināt pat četrus gadus.

Vairāk par ciklamenām uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!