Foto: Valdis Gavars

Dīķos, upēs un ezeros savus ziedus jau raisījušas skaistās ūdensrozes, bet, kā izrādās, tās var audzēt arī nelielos traukos! Šādu ūdensrožu audzēšanas metodi savā dārzā jau gadus desmit praktizē Valdis Gavars, kurš savu pieredzes stāstu atļauj pārpublicēt arī portālam "Tavs Dārzs".

Lūk, Valda stāsts par to, kā sākušies eksperimenti ar ūdensrožu audzēšanu nelielos traukos, kā tās uzglabāt pa ziemu, kā arī viņa ieteikumi skaisto ūdensaugu pārstādīšanai:

"Kad beidzot tiku pie savas privātmājas, bija skaidrs, ka dārza laistīšanai vajag ūdeni, vēlams vismaz tādu, kas sasilst līdz āra gaisa temperatūrai, taču mums bija tikai spice ar ledainu ūdeni. Apskatot iepriekšējo saimnieku mantojumu, atklājām lielo (1,6x2x1,2 metri) alumīnija toveri dzērienu raudzēšanai no "Veldzes" laikiem. Tā nu tas tika ierakts zemē, kur sakrāt lietus ūdeni. Tai pat laikā kaimiņu dīķī bija saaugušas ūdensrozes un mēs tikām pie dažiem stādiņiem. Tā tie sāka savu dzīvi mūsu pagalmā, tovera dziļumos.

Pa ziemu ūdensrozes tika atstātas ārā, ūdenī. Ūdens sasala, bet tas ūdensrozēm neskādēja.

Pēc dažiem gadiem pienāca laiks stādus dalīt. Sadalījām un lielākos atlikām atpakaļ toverī. Dažas mazākās ūdensrozes devās pie kaimiņiem un draugiem. Dažas palika. Kur tās likt? Noteikti ūdenī. Tam kalpoja vecā čuguna vanna un daži spaiņi. Rudenī šīs ūdensrozes pārceļoja uz pagrabu un pavasarī atgriezās. Ziedēja arī. Ar laiku tika sameklēti lielie krāsainie puķupodi, kas ūdensrozēm ļoti patika, un tās ziedēja līdz salnām, pēc kurām atkal ceļoja uz pagrabu. Dažas tika pie mājām melnajos, cementa jaukšanai paredzētajos toveros (jāņem vērā, ka tie gan der tikai vietās, kur saule nekarsē vidu dienu, jo tie ļoti sakarst).

Foto: Valdis Gavars

Tā kā dārzā ir daudz puķu, ūdens no ūdensrožu toveriem un lielajiem podiem tiek ikdienā izmantots laistīšanai un tad papildināts ar svaigu ūdeni. Tas novērš to, ka kopā ar ūdensrozēm savairojas odi un citas radības, kā arī sāk augt citi brīnumi. Līdzīgi lielos podos vai plastmasas spaiņos lieliski aug kalmes un skalbes. Kalmju spaiņu ūdeni dzeršanai izmanto suns un kaķis. Vasaras periodā ūdensrozes ir neredzēta dāvana. Tikai zieds atveras gaišā dienas laikā un, pazūdot saulītei, aizveras.

Foto: Valdis Gavars

Pirmās ūdensrozes tika stādītas vecos, cauros spaiņos un puķu podos, kuros tās tīri labi auga. Ar laiku iecerēts iegādāties speciālos ūdensrožu podus. Šogad mazākās pārceļoja dzīvot plastmasas augļu grozos. Stādīšanai izmantoju speciālo ūdensrožu zemi, papildinot ar kompostu. Akmeņus nepievienoju, jo tāpat labi ieaug."

Valda Gavara skaistās ūdensrozes:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!