Foto: Shutterstock
Lai arī lielākā daļa dārza uzturētāji maijā dodas uz stādu tirdzniecības vietām iegādāties sev iecienītākos ziedus, vēl lielāka pievienotā vērtība dārzam būs, ja ziedu stādi būs pašu audzēti.

Kādus ziedus izvēlēties?

Pirmie dārza darbi jau rit pilnā sparā, taču ziedu stādīšanai laiks vēl ir nedaudz par vēsu. Tas gan neliedz jau laikus sagatavot stādus siltajai sezonai. AS "Latvijas valsts meži" (LVM) stādu eksperte Laima Zvejniece iedrošina, ka stādus var izaudzēt ikviens dārza darbu iesācējs. "Sēšanai mājas apstākļos iesaku izvēlēties asteres, samtenes un petūnijas. Vēlāk tās varēs stādīt gan dārzā, gan pārvietot uz balkonu. Lieliska izvēle krāšņam dārzam būs arī viengadīgās puķes – puķu zirņi, lobēlijas, lauvmutītes, rudbekijas, salvijas un citas puķes," iesaka Laima Zvejniece.

Atbildīgais sēšanas process

Stādu audzēšana nav nedz sarežģīts, nedz laikietilpīgs process, jo rezultāts nebūs ilgi jāgaida. Sēklas jāsēj mitrā un siltā augsnē, savukārt sēšanas dziļums atkarīgs no sēklu lieluma, piemēram, sīkās sēkliņas sēj pa augsnes virsmu, bet lielākas sēj dziļāk – aptuveni 1 cm dziļumā, virsmu noklājot ar vieglu materiālu, piemēram, kūdru. Tām uzsmidzina ūdeni un sākumā uzklāj kādu pārsegu. Sēšanas biezums ir atkarīgs no tā, cik lieli ziedi izaugs – pirms stādīšanas ir jārēķinās, ka sadīgstot, katram ziedam būs nepieciešama vieta turpmākai augšanai.

"Es iesaku sīkākas sēkliņas sēt vienā, bet lielākā kastē, savukārt lielākām, piemēram, ķirbim vai "garajai pupai", ieteicams izvēlēties atsevišķus podus, lai vēlāk to varētu ērti pārstādīt dobē vai balkona kastē. Svarīgi ir kasti, kurā audzējat stādus, pacelt uz kāda paliktņa - gan mitruma savākšanai, gan gaisa apmaiņai sakņu zonā," stāsta L. Zvejniece. Atkarībā no auga, jau pēc trīs līdz septiņām dienām būs redzams, kā dīgst sējumi. Tad sējumus pa vienam pārpiķē lielākos traukos, vai arī uzreiz ārā, ja to atļauj laika apstākļi.

Gaisma un mitrums – veselīgu stādu recepte

Lai augi neizstīdzētu, ir svarīgs papildu apgaismojums (vislabāk sēklu sēšanai ir izvēlēties saulaināko mājas palodzi), istabas temperatūra un gaisa mitrums. Dzīvojamās telpās bieži vien ir sauss gaiss, tāpēc augu lapas regulāri jāapsmidzina ar ūdens miglu, lai dīgsti neizžūst. Tomēr viss ir labs, kas ar mēru – liekais mitrums var izraisīt arī puves. Augu pārlaistīšana var būt bīstamāka par sausumu. Ja augi aug pārāk strauji, var izmantot tā saukto "sausuma stresu", nedaudz tos iekaltējot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!