Foto: Shutterstock
Rotaļīgums, vieglums un dabisko pļavu miers – šādas sajūtas dārzā vislabāk sniedz graudzāles. Turklāt tās ir tik dažādas – ar strikti gaisā ejošām līnijām, kas noslīpēs tavu dārzu līdz perfekcijai vai izplestiem vainagiem, kas to padarīs mežonīgi aizraujošu. Arī augstuma diapazons tām ir dažnedažāds – tās var būt kā mazs pudurītis kādā dobes stūrī vai stiepties līdz pat krūmu vainagiem divarpus metru augstumā. Vairāk par graudzālēm un to kopšanu stāsta ainavu būvtehniķe Elīna Egle, kas ikdienā nodarbojas ar dārzu labiekārtošanu.

"Graudzāles, lai arī lēni mostas pavasarī, lieliski izskatās vasarā un rudenī, kad mainās graudzāļu lapu tonis un uzzied ziedkopas, kas dekoratīvi izskatīsies arī visu ziemu!" par graudzālēm stāsta Elīna Egle, paskaidrojot, ka, ja vēlies kādu odziņu dārzā arī ziemas laikā, graudzāles nevajag apgriezt rudenī. "Ziemā graudzāles piešķirs dārzam faktūru un vertikālas līnijas. Īpaši skaisti dobes izskatīsies, kad uzsnigs sniegs."

Foto: Elīna Egle

Spurainie augi ne tikai skaisti rotās tavas dobes, bet arīdzan vāzes iekštelpās, jo ir lielisks augs floristikai. Elīna min, ka īpaši dekoratīvas ir miskantes, kuras, laicīgi nogriežot un izžāvējot, savu daiļumu saglabā ilgi. Tāpat augus pavisam droši vari stādīt arī terases un balkonu kastēs un podos, tās kombinējot kopā ar vasaras puķēm. "Esmu iecienījusi viengadīgās graudzāles, kas īpaši izceļas ar savu tumši sārto lapojumu: spalvzāli Pennisetum advena" 'Vertigo' un Pennisetum sataceum 'Rubrum', kas ir zemāka par iepriekšminēto, bet ar ļoti skaistām ziedu vārpām," tā Elīna.

Foto: Elīna Egle

Foto stādījums ir tikko izveidots, bet, kad graudzāle izaugs, tumšās lapas veidos vertikālu stāvu un nokarenu lapojumu pāri baltajiem ziediem.

Kombinē uz nebēdu!

Kā norāda eksperte, graudzāles lieliski izskatīsies kā ar ziemcietēm, tā vasaras augiem, skujkokiem, kokiem un krūmiem. "Man patīk veidot graudzāļu kombinācijas ar ziemcietēm. Piemēram, ciņu smilgas vai aslapu ciesas kombinēt ar ehinācijām, rudbekijām, ziemasterēm un citām ziemcietēm. Arī dārzos iemīļotās hortenzijas labi izskatās kopā ar aslapu ciesām, piemēram, aslapu ciesu 'Overdam' vai 'Karl Foerster'. Mana iemīļotā graudzāle miskante 'Moring Light' labi izskatās kopā ar tumši zaļiem skuju kokaugiem, jo auga lapas ir smalkas un zaļas ar baltām maliņām – tās masīvo un tumšo skujkoku izceļ un atsvaidzina."

Foto: Elīna Egle

Pieticīgas un izturīgas

Graudzāles būs piemērotas visiem – gan čakliem dārza entuziastiem, gan slinkajiem dobju saimniekiem, jo tās neprasa dižu kopšanu, neslimo, kā arī nav kukaiņu iecienīti augi. Turklāt tās vienā vietā var augt vairākus gadus. Lai arī graudzāles ir pieticīgi augi, vislabāk tās jutīsies labi drenētā un irdenā zemē. Pirms graudzāļu stādīšanas melnzemē var iestrādāt komposta zemi, lai ielabotu un bagātinātu augsni. Papildu mēslošana nav nepieciešama, citādāk augi izgāzīs savu vainagu. Bagātīgas mēslošanas dēļ graudzāles arī pāraug un ātrāk noveco. Arī regulāra laistīšana augiem nav nepieciešama, taču ilgstošākos sausuma periodos vēlams tās laiku pa laikam aplaistīt.
Rudenī augsni var atkārtoti papildināt ar komposta zemi vai arī augsnē iestrādāt koku lapas, kas gan lieliski bagātinās augsni, gan kalpos kā mēslojums par brīvu.

Kā eksperte jau norādīja, rudenī graudzāles nav nepieciešams apgriezt, jo tās gana dekoratīvi izskatās arī gada aukstajos mēnešos. Cera apgriešana jāveic agrā pavasarī – vislabāk aprīļa sākumā, jo mosties augi sāk salīdzinoši vēlu. Miskantes, sāres, molīnijas un citas graudzāles pavasarī jānogriež gandrīz līdz pašai zemei. Taču, ja gadījies, ka agrā pavasarī apgriezt augus piemirsies, par to nav jābēdā. "Ja graudzālei jau ir iznākuši jaunie asniņi, tad labāk vecos, nokaltušos sarus negriezt, bet izplēst ar rokām, tādā veidā netraumēsim jaunos asniņus. Noplēstos sarus var atstāt arī ap augu – tie sadalīsies un būs kā papildu mēslojums augam."

Foto: Elīna Egle

Kad stādīt un pavairot?


Iepodotās graudzāles var stādīt sākot no agra pavasara līdz aptuveni oktobrim (kamēr zeme vēl nav sasalusi) – galvenais, lai augs paspēj iesakņoties. Savukārt pavairot tās iespējams gan ar sēklām, gan cera dalīšanu. "Graudzāles pavairo un dala agri pavasarī, bet atdalīt ceru var arī visu vasaru, ja gadās situācija, kad, piemēram, draudzene iekārojusi kādu tavā dārzā esošu graudzāli. Tas gan pabojās gan cera izskatu, gan formu atlikušajā vasarā, taču jau nākamgad cers atkal būs skaists un kupls," stāsta Elīna Egle.

To, ka graudzāļu ceri novecojuši un tos nepieciešams pārstādīt, liecina tukšais vidiņš. Tādā gadījumā ceru izrok no zemes, sadala un atkal iestāda tajā pašā vai citā dārza vietā.

Elīnas graudzāļu TOP5

Miskantes (Miscanthus sinensis). Īpaši miskante 'Morning Light' un 'Flamingo'. Miskante 'Morning Light' lieliski izskatīsies kopā ar tumši zaļa toņa skuju kokaugiem – graudzāle izcelsies ar savu smalko un zaļi balto lapojumu. Tās ir dekoratīvas arī ziemas periodā un dārzā kuplos saulē vai pusēnā, vidēji mitrā un bagātā augsnē.

Foto: Shutterstock

Miskante 'Morning Light
'
Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!