Foto: Shutterstock
Daudziem bērnības atmiņās iespiedušās neparastās formas puķes, kas dēvētas par sviesta pikām jeb sviesta bumbām. Tieši tagad mitrajās pļavās un ielejās parādās šie sulīgi dzeltenie ziedi, kas mums atgādina par pavasara pilnbriedu.

Eiropas saulpurene (Trollius europaeus) ir daudzgadīgs gundegu dzimtas lakstaugs ar stāvu stublāju un lieliem, apaļiem dzeltenas krāsas ziediem. Lai arī ziedi nav izteikti aromātiski, tie lieliski kalpo dekoratīviem nolūkiem dārzā, dabas ainavā vai puķu vāzē, tāpēc to parādīšanās dabā allaž sagādā prieku par pavasara atnākšanu.

Lai arī Eiropas ziemeļu kalnu apvidos šī augu suga ir ļoti izplatīta, pie mums pēdējos gados tā manāma arvien mazāk. Pie mums šīs neparastās puķes sastopamas mitrās pļavās, upju krastos un mežu pļavās. Neparastā izskata dēļ nu jau ir iespējams ieviest tās arī piemājas dārzos, taču tādā gadījumā jāņem vērā, ka puķu augšanai vispiemērotākā vieta būs saulē vai pusēnā un noteikti mitrā augsnē, pretējā gadījumā sviesta piku ziedus tā arī neizdosies sagaidīt.

Interesanti, ka šis ir viens no retajiem augiem, kas sava neparastā izskata dēļ piesavinājies ne vienu vien nosaukumu, piemēram, bumbuļpuķe, cāļa galva, dzegužbumba, sviestene, zaķupoga, āžpoga u.c. interesantas versijas. Par dažādo nosaukumu rašanos gan nav jābrīnas, jo Eiropas saulpurene ne visiem asociējas ar šo puķi, tieši tāpēc radušies krāšņāki un atmiņā paliekošāki nosaukumi. Kā izrādās, senāk saulpureņu ziedu sulu pievienoja sviestam, lai tas kļūtu dzeltenāks un piesaistītu pircēju uzmanību, tomēr tas nudien nav vēlams, jo šis augs ir indīgs, tāpēc to var izmantot vien dekoratīviem nolūkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!