Foto: Shutterstock
Puķu podu piedāvājums ir dažāds – tie ne tikai ir dažādu krāsu un lieluma, bet arī viena no lielākajām atšķirībām ir tā, ka daži ir ar caurumu apakšā, bet citi – bez. "Tavs Dārzs" skaidro, kādas ir būtiskākās atšķirības, kā arī to, kurš puķu pods būtu ieteicamākais.

"Kāda atšķirība starp podiem, kur vienam ir apakšā caurums un otram nē? Man ir daži tādi bez caurumiem un dažos augi jūtas labi, bet vienā nīkuļo. Palēju pirms divām nedēļām, bet augsne joprojām slapja. Nesaprotu, varbūt ir kaut kādi augi, kurus nedrīkst stādīt podā bez caurumiņa?" taujā lasītāja Anete.

"Tavs Dārzs" padomos dalās pieredzējuši stādaudzētavu pārstāvji, kuri atklāj būtiskākās nianses, kā arī iesaka, kuru labāk izvēlēties – podiņu ar caurumu vai bez.

"Ja podā nav cauruma, tad tas der, lai tajā ievietotu kādu citu podu, kas nav tik glīts," norāda stādaudzētavas "7 rozes" pārstāvis Inguss Murīss. "Ja podā, kuram nav cauruma, vēlas iestādīt kādu augu, tad caurums ir obligāti jāizveido."

Arī "Dreiliņu stādu" dārznieks Dainis iesaka tomēr labāk izvēlēties podiņus ar caurumiem apakšā. Kā skaidro dārznieks, tad, pirmkārt, viss liekais ūdens iztek no podiņa laukā, zeme paņem tik daudz mitruma, cik tai nepieciešams. "Jo ļoti retiem augiem patiks, ja zeme visu laiku ir slapja. Tai jābūt mitrai, bet ne slapjai," atgādina "Dreiliņu stādi" pārstāvis. "Nedrīkst auga saknes visu laiku turēt ūdenī." Otrkārt, viegli varēs pamanīt to brīdi, kad augam pietrūkst ūdens, jo tad aplejot, viss ūdens strauji tecēs laukā, tātad – zeme ir pārāk izkaltusi. "Tādā gadījumā augs ar visu podiņu ir japatur kādu laiku ūdenī, lai augsne paliek mitra," norāda dārznieks.

Ja tomēr nav vēlmes likt trauciņus zem visiem puķu podiem, jo tas glīti neizskatās, "Dreiliņu stādi" pārstāvis iesaka tā vietā podiņu ar caurumiem ievietot dekoratīvajā puķu podā, bet apakšā starp abiem podiņu dibeniem ielikt akmentiņus, lai paliek vieta, kur uzkrāties ūdenim.

Dārznieks mudina neaizmirst to, ka pavasarī, vasarā un ļoti karstās telpās augi jālaista bieži, bet ziemas laikā – retāk, piemēram, lielai daļai istabas augu pietiek ar vienu laistīšanas reizi nedēļā. "Arī augi prot pielāgoties, un nevajag tos pieradināt pie ļoti biežas laistīšanas," akcentē speciālists. "Mēginiet sajust augus, ja dienas bijušas karstas, aplaistiet biežāk, ja zeme ir mitra, nelaistiet, kaut arī pienākusi kalendārā laistīšanas diena."

Viņš iesaka telpaugu īpašniekus censties uzzināt vairāk par telpaugiem, kurus plānots audzēt savā mājā vai dzīvokī, jo katram augam ir savas audzēšanas nianses, kuras būtu labi uzzināt. "Jo tikai tad istabas augi jūs priecēs visā savā skaistumā," piebilst dārznieks. "Tikai veselīgi augi attīrīs gaisu jūsu mājoklī, it sevišķi ziemas laikā, kad gaiss ir ļoti sauss un istabas augi jūs paglābs no dažādām saslimšanām."

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!