Foto: Shutterstock
Nav vairs ilgi jāgaida, kad lilijas sāks plaukt un priecēs mūs ar karaliskajiem ziediem un intensīvo smaržu. Karaliskā lilija ir viena no sugām, par kuru tautā mēdz teikt, ka tā ir "īsta baltā zieda lilija".

Visslavenākais un plašāk izplatītais trompetliliju prototips ir Lilium regale, kura 20. gadsmita sākumā tika atklāta Ķīnā. Dārzniece Aina Ailte, kuras aizraušanās ir liliju pavairošana, stāsta, ka šobrīd, šķiet, vecā laika lilija atkal ir modē, jo ļoti daudzi steidzas to iegādāties, lai gan tā ir salīdzinoši grūti kopjama.

Karaliskā lilija jeb Lilium regale ir ļoti smaržīga. Sīpoli brūni ar purpurvioletu nokrāsu. Zvīņlapas ir garenas, nosmailinātas. Lapas šauras ar izteiktu vidusdzīslu un vienmērīgi izvietotas uz stublāja, augot lapu gali ierullējas uz leju. Ziedi ir ļoti lieli, balti, vērsti uz sāniem vai ieslīpi uz leju. Ziedlapu ārpusē vidusdzīslas parasti ietonētas purpurbrūnos toņos (citām mazāk, bet citām vairāk). Zieda "rīklīte" gaiši dzeltena vai citrondzeltena. Putekšņi ir gaiši dzeltenbrūni.

Lilium Regale aug ļoti lēni un to ir jāaudzē nedaudz citādāk nekā citas lilijas. "Karalisko liliju jāstāda padziļi, vismaz triju sīpolu dziļumā, bet nebūtu ieteicams stādīšanas procesā izmantot kūdru, jo puķei netīk skāba vide. Ja ir liela vēlēšanās liliju iestādīt skābā vidē, tad zemi iespējams neitralizēt, ieberot tajā dolomītmiltus, krītu vai pelnus. Kūdras vietā labāk izmantot lapas. Ieteicams stādīt saulainās un vējainās vietās," stāsta Ailte.

Ja ir karsta un lietaina vasara, tad ir īpaši svarīgi, lai vieta būtu vējaina, citādāk lilijai ātri uzmetīsies pelēkā puve. Tas nozīmē, ka arī karstā laikā nav ieteicams pārlaistīt. Dārzniece stāsta: "Pārlaistīšanas gadījumā pat pēc pāris stundām puve var būt klāt."

  • Ieskaties šeit - īsajā pamācībā, kā kopt lilijas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!